пʼятниця, 30 листопада 2007 07:13

30 листопада

1763 — універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди: земські — для цивільних справ, гродські — для кримінальних та підкоморські — для земельних. Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.

1867 — розпочав роботу Одеський маяк — перший електричний на теренах Російської імперії.

1939 — почалася радянсько-фінська війна. Війська Ленінградського воєнного округу перейшли в наступ на Карельському перешийку. Війна обернулася тяжкими втратами для Червоної армії. Фінську оборону вона прорвала лише у березні 1940-го. За мирним договором, підписаним обома країнами 12 березня, до СРСР відійшов Карельський перешийок й інші прикордонні території. Із них фінський уряд евакуював усе своє населення. Ліга націй ще в грудні 1939 року визнала СРСР агресором і виключила його зі свого складу.

1954 — Енн Ходжес дрімала на дивані у вітальні свого будинку в Алабамі (США). Несподівано предмет розміром із грейпфрут, пробивши дах, упав на радіоприймач, від чого той розлетівся на друзки і рикошетом зачепив Енн. Від удару в жінки сильно розпухли рука та стегно. Це був перший і поки що єдиний зафіксований випадок падіння метеориту на людину.

Зараз ви читаєте новину «30 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі