середа, 03 вересня 2008 07:06

3 вересня

1752 — у Великій Британії та її колоніях запроваджено григоріанський календар: після 2 вересня одразу настало 14-те. Крім того, новий рік, який із ХІІ ст. починали 25 березня, перенесено на 1 січня.

1838 — у Києві відкрито Інститут шляхетних дівчат. Спочатку був розташований у будинку Остен-Сакена, неподалік нинішнього готелю "Київ". Коли 1842-го закінчилося будівництво спеціального будинку за проектом Вікентія Беретті (відомого як Жовтневий палац — над майданом Незалежності), інститут переїхав туди. Навчання тривало шість років. Випускниці отримували право виховувати дворянських та купецьких дітей. Після приходу більшовиків заклад закрили, а з 1930-х у будинку розташовувався НКВС.

1967 — у Швеції автомобільний рух змінено з лівостороннього на правосторонній. Це була остання країна в континентальній Європі, що використовувала лівосторонній рух. Під час реформи у Стокгольмі прибрали всі трамваї, на вулицях із однобічним рухом перенесли через дорогу зупинки громадського транспорту, у майже 8000 автобусах зроблено двері з обох боків.
Зараз ви читаєте новину «3 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі