пʼятниця, 31 серпня 2018 07:55

29 серпня вимагають зробити Днем пам'яті захисників України
2

366 хрес­тів — у пам’ять про кількість загиблих в Іловайському котлі 2014­-го — встановили в Києві біля посольства Росії на акції ”Путін, за Іловайськ відповіси!”. Підніжжя хрестів облили символічною ”кров’ю”. Учасники пікету з плакатом вимагали покарати президента РФ Володимира ­Путіна за вбивство українських військових
Фото: REUTERS
Матері і дружини загиблих українських бійців ­зібралися 29 серпня на Михайлівській площі в Києві. Тримали портрети покійних воїнів

— Син пішов за Україну на смерть, його мають пам'ятати, — каже 47-річна Ірина Малюкова, мати загиблого бійця.

29 серпня в Києві на Михайлівській площі близько тисячі людей зібралися вшанувати пам'ять загиблих захисників України. Зокрема тих, хто не вийшов з Іловайського котла.

Бої за місто Іловайськ на Донеччині тривали з 7 по 29 серпня 2014 року. У другій половині місяця на підмогу бойовикам зайшла російська регулярна армія. Вони оточили українські війська в місті. На переговорах між Генеральними штабами Росії та України домовились, що оточені залишать Іловайськ по "зеленому коридору". Проте росіяни розстріляли колону з артилерії. Загинули 366 українських військових, 429 отримали поранення, 128 потрапили в полон. На сьогодні 11 військовослужбовців досі перебувають у полоні, 84 вважаються зниклими безвісти.

Біля стіни Михайлівського собору встановлена сцена. Звідти лунають військові пісні. Поруч інсталяція "Блокпост пам'яті" з 30 вітрин, зроблених з ящиків з-під боєприпасів. Заповнені предметами, які зібрали на полі бою поряд із тілами загиблих українських військових. Тут є натільні хрестики, уривки документів, шеврони та мобільні телефони. На внутрішній поверхні кришки кожної з вітрин — фото з місця, де ці речі знайшли.

Матері й дружини загиблих бійців підходять до "Стіни пам'яті". На ній розміщені фотографії та біографії близько 3 тис. загиблих воїнів Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, працівників МВС і поліції, добровольців, які загинули на Донбасі. Рідні тримають у руках світлини солдатів. Багато хто з квітами чи букетами соняшників.

— Син не любив соняшники. Ми їх вирощували і чавили олію, у дитинстві постійно нам допомагав у полі, — згадує Людмила Фещук, мати загиблого бійця. — А під час боїв за Іловайськ вони врятували йому життя. Дві доби повз із побратимом через соняшникове поле. Коли приїхав додому, ходив у поле плакати. Після цього поставив за мету помститися за друзів. Загинув 2016 року від кулі снайпера під Маріуполем.

У дворі Михайлівського собору з соняшників плетуть букети. У них вставляють таблички з назвами сіл навколо Іловайська — Грабове, Агрономічне, Кутейникове. Це населені пункти, через які бійці виходили з оточення.

Навпроти церкви розтягли триметровий банер із закликом зробити 29 серпня державним святом — Днем пам'яті захисників України.

— Для кожної матері дата загибелі сина, для вдови — чоловіка, брата — буде своєю датою, — каже 50-річна Наталія Харченко. Її син — боєць-розвідник батальйону "Донбас" загинув 29 серпня під час виходу з Іловайського котла. — Але наша держава, наш гарант повинен прийняти 29 серпня на державному рівні.

Зараз ви читаєте новину «29 серпня вимагають зробити Днем пам'яті захисників України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі