вівторок, 27 листопада 2007 07:10

27 Листопада

1895 — швед Альфред Нобель, винахідник динаміту, написав у Парижі заповіт, який помістив у банк у Стокгольмі. Коли наступного року він помер, з"ясувалося, що Нобель на зароблені ним кошти заснував премії за досягнення в області фізики, хімії, медицини та фізіології, літератури й за миротворчу діяльність, направлені на благо людства.


1918 — гетьман Павло Скоропадський підписав закон про створення Української Академії Наук. Першим її президентом став видатний філософ і природознавець Володимир Вернадський. Гетьманський уряд виділив кошти для організації перших науково-дослідних кафедр, інститутів та інших установ академії. У перший рік діяльності вона складалася з трьох наукових відділів: історико-філологічного, фізико-математичного і соціальних наук, що охоплювали три інститути, 15 комісій і національну бібліотеку.


1939 — за секретною угодою між СРСР і гітлерівською Німеччиною, НКВД зобов"язався передати гестапо до 300 німецьких комуністів, яких утримували в радянських концтаборах.


2004 — вчена рада Львівського національного університету ім. Івана Франка позбавила президента України Леоніда Кучму звання почесного доктора.

Зараз ви читаєте новину «27 Листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі