пʼятниця, 21 грудня 2007 07:06

21 грудня народився Петро Могила

1596 року народився митрополит Петро Могила. Походив із давнього молдавського роду. Здобув освіту спочатку у Львові, а потім у різних навчальних закладах Європи. 1625-го приймає чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі, а через два роки став його архімандритом. Восени 1631-го відкриває там школу. Добирав здібних молодих людей і за свій кошт відправляв за кордон на навчання. 1632-го Лаврська школа об"єднується із Київською братською школою, утворюючи Києво-Братську колегію — першу вищу школу у Східній Європі. 1633-го Петра Могилу обирають митрополитом. Відновив Софійський собор, церкву Спаса на Берестові й інші храми княжої доби. Упорядкував богослужіння, під його керівництвом було укладено перший православний катехізис. Довгий час він був найповнішим викладом основ православної віри. Склав 20 творів церковно-теологічного й філософського характеру. Помер 1647-го.

1913 — у недільному додатку до газети "Нью-Йорк Ворлд" опубліковано перший у світі кросворд. Автором головоломки на 32 слова був Артур Вінн.

1937 — У Голлівуді відбулася прем"єра першого повнометражного мультфільму. Над 83-хвилинною стрічкою "Білосніжка і сім гномів" працювало 750 художників, а її бюджет склав $1,5 млн.

Зараз ви читаєте новину «21 грудня народився Петро Могила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі