середа, 02 березня 2011 01:15

200 кілограмів гречки розібрали за півдня

200 кілограмів гречки розібрали за півдня

За три тижні в Україні з'явиться дешева гречка з Китаю. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, 47 років. Завезуть 20 тис. т. Продаватимуть по 14 грн/кг.

Вівторок, 1 березня. 12.40. У "Сільпо" біля метро Лук'янівська гречки немає.

— Останній завоз був у четвер. До обіду всі 200 пачок розібрали, — консультант супермаркету Сергій розкладає рис. Жінка років 65 вибирає макарони.

— Сюди постійно ходжу, — розказує. — І в четвер встигла купити кілька пачок. А після того ніде не бачила.

У "Фуршеті" на Подолі гречки теж немає.

— Учора завозили трохи, а сьогодні не було, — каже працівник магазину Борис Костенко.

У житломасиві Новобіличі в Києві в суботу за гречкою стояла черга. Там улаштували районний ярмарок.

— Бачу, люди гребуть, я й собі стала в чергу, — розповідає киянка Світлана Черненко, 67 років. — Із виду — гречка як гречка. По 13,99 гривні за кіло. Одна жінка брала кілограмів 5. Переді мною — півсотні душ. Стояти більше години. Я поцікавилася, чи вистачить усім. Продавець показав два неповних мішки. Я й пішла.

27-річна Надія зі столичного району Совки збиралася купити гречку в "Сільпо" в районі пл. Севастопольської.

— Крупу пофасували в кульки по 2 кіло і виклали на столику. Придивилася. Дрібна, зеленкувата, ще й ніби поточена жучками, — каже.

У магазині "Метро" біля метро Позняки нібито гречку продавали в наборі з 400 г макаронів. Хоч це незаконно. Бо порушує право на вільний вибір товару. У вівторок о 14.00 крупи там немає — ні в наборі, ні окремо.

У Катеринополі на Черкащині із 23 лютого супермаркет "Абсолют" гречку продає тільки з іншими продуктами. Це називають "соціальним кошиком". У набір входить кілограмовий пакет гречки за 13,9 грн, 1 кг цукру за 9,34 грн, 2 кг макаронів по 4,69 грн, пшенична крупа за 3,02 грн/кг та ячна крупа за 3,56 грн/кг.

— Першу партію наборів розібрали за тиждень, — каже завідувачка магазину Людмила Серебрякова. — У сусідньому магазині гречка по 23 гривні. Тому в наборі дешевше. Обмежень немає. Документів про пільги пред'являти не треба.

На Центральному ринку в Полтаві гречкою торгують у двох кіосках. Фасована по 800 г коштує 19 грн. Крупу не завозять два тижні, кажуть торговці з вуличних яток. Хоча на складі вона є.

— Склади забиті, а гречку не продають. Керівництво сказало не пробивати. Відпускаємо тільки друзям і знайомим, — говорить 40-річна Валентина, працівниця оптової бази в Полтаві. — Нам невигідно продавати її за ціною, що диктує влада і міліція — 17 гривень за кіло.

Імпорт із Китаю має покрити дефіцит крупи. В Україні щороку споживають до 110 тис. т гречки. Торік її намолотили на 15–20 тис. т менше. Але гострої потреби в імпорті гречки немає, вважає директор консалтингової компанії "Проагро" Микола Верницький, 40 років:

— Можна почути, що китайська крупа неякісна. Та не думаю, що вона чимось поступатиметься українській. Китай — найбільший імпортер. Продає крупу різних сортів. 60 відсотків української гречки має найвищий ґатунок. Решта — третього класу. Проте і таку завжди охоче купували для їжі. Але це зайві витрати із держбюджету. Попит уже не такий, як був місяць тому. Через півроку буде новий урожай. Ціни і так би опустилися. Надмірна увага уряду до гречки — це намагання відвернути увагу від інших стрибків цін. Один українець споживає менше 2 кілограмів гречки в рік. Це великі витрати? Уряд робить вигляд, що він щось робить.

Зараз ви читаєте новину «200 кілограмів гречки розібрали за півдня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі