пʼятниця, 08 червня 2007 07:06

20 хвилин у грязьовій ванні коштують 20 гривень

Автор: фото: УНІАН
  Жінки приймають грязьові ванни на курорті ”Куяльник”, що за 12 кілометрів від Одеси. Цього року сезон там відкрився на початку травня, основний наплив відпочивальників чекають у середині липня
Жінки приймають грязьові ванни на курорті ”Куяльник”, що за 12 кілометрів від Одеси. Цього року сезон там відкрився на початку травня, основний наплив відпочивальників чекають у середині липня

— Зараз у нас відпочиває 400 людей. А взагалі заклад розрахований на 1000–1200 осіб, — розповідає головний лікар санаторію імені Миколи Пирогова на курорті "Куяльник", що за 12 км від Одеси, Валентина Нікітушкіна. — Більшість відпочиваючих їдуть у "Куяльник" на грязьові ванни.

Вони лікують опорно-рухову систему, гінекологічні та урологічні захворювання, безпліддя, хвороби шкіри. Після процедур зменшуються шрами від опіків та заспокоюються нерви.

Цього року сезон у "Куяльнику" розпочався на початку травня. У 2006-му перші відвідувачі почали приїздити ще у квітні.

Стандартна процедура триває 20 хвилин. Коштує 20 грн. Людина або повністю занурюється у грязі, або намащує ними хворі місця. Після ванни потрібно обов"язково відпочити, аби організм заспокоївся та засвоїв усі мінерали.

— Окрім ванн, часто ходять у соляні шахти. Там підліковують органи дихання, купаються. У басейн доливають ропу із Куяльницького лиману. Там же роблять підводний масаж, — додає Нікітушкіна.

День процедур у "Куяльнику" без проживання коштує 44 грн. У готелі за добу беруть від $30. Номер "люкс" обійдеться у $58. До вартості входить триразове харчування та лікування.

Повний курс триває 24 дні. Однак путівку можна брати на двох — кожному по 12 днів. Якщо людина розраховує на коротший термін, лікування можуть не призначити. Вважають, що процедури будуть неефективними.

Одеський курорт "Куяльник" працює вже 170 років. Із тюркської його назва перекладається як "густий". Мовляв, місцевість нарекли так через високу концентрацію солі у воді. В лимані вона становить 150–160 грамів на літр.

За іншою версією, слов"яни називали Куяльником пристань. Історики стверджують, що на Жеваховій горі, біля якої лиман, у давнину жили люди. А на березі водойми працювала доволі велика пристань.

Зараз ви читаєте новину «20 хвилин у грязьовій ванні коштують 20 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі