четвер, 19 червня 2008 07:04

19 червня грецький математик і астроном Ератосфен вперше обчислив радіус Землі

240 до Р.Х. — грецький математик і астроном Ератосфен у єгипетському місті Александрії дослідив довжину тіней і встановив, що Земля не є пласкою, й обчислив її радіус.


1909 — у селі Тарнавка Переворського повіту на Перемищині (тепер Польща) народилася Марія Пшеп"юрська-Овчаренко, український мовознавець і діалектолог. Після навчання в Ягелонському та Краківському університетах працювала вчителькою української мови у Львові та Перемишлі. 1949-го переїхала до США, де викладала українську та інші слов"янські мови у різних університетах. Досліджувала діалектологію, історію та культуру української літературної мови. Померла 1998-го в американському місті Чарльстон.


1953 — у тюрмі Сінґ-Сінґ, США, на електричному стільці страчено подружжя Розенбергів. 38-річну Етель і Юліуса, 35 років, суд визнав винними у шпигунстві на користь Радянського Союзу й розкритті секретів проекту створення атомної бомби.

Зараз ви читаєте новину «19 червня грецький математик і астроном Ератосфен вперше обчислив радіус Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі