вівторок, 28 квітня 2009 18:09

18-річна церква завалилася вночі

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Жителі села Кинахівці збирають у неділю зранку уламки стін церкви Святих Петра й Павла. Дотепер на Тернопільщині муровані церкви не завалювалися
Жителі села Кинахівці збирають у неділю зранку уламки стін церкви Святих Петра й Павла. Дотепер на Тернопільщині муровані церкви не завалювалися

Близько третьої ранку в неділю, 26 квітня, у селі Кинахівці Збаразького району на Тернопільщині завалилася церква Святих Петра і Павла. Належить храм Українській православній церкві Московського патріархату. Обвалилися дві опорні стіни та частина даху. Будівлю зруйновано на 75%.

Селяни побачили руїни близько шостої ранку. Викликали рятувальників, міліцію, сільського голову. Розчистили дорогу від цегли, аби до храму доїхали машини.

— Уночі я чула дивний звук, ніби десь висипають камінь із машини. Але не звернула уваги. Навіть подумати не могла, що то з церквою така біда сталася. Живу недалеко, десь за 100 метрів. А зранку глянула у вікно — ледь серце не стало. Таке горе... Купол завалився всередину, стіни повипирало, — каже місцева фельдшерка 27-річна Надія Волинець.

Цегляну церкву 16 на 9 м збудували 1991-го. Обвал зруйнував композиції "Голгофа" і "Воскресіння". Розбилися також аналой, престол, на якому стояли образи.

— Ми ж її усією громадою будували. Хто чим міг помагав. Бо в сусідньому селі Бутин церква маленька, всі не вміщалися під час служби. А відколи мали свою, добре було. Її видно було здалека, бо стоїть на горбі. Ходили всі, — продовжує Волинець. — А зараз люди плачуть, священик плаче. Всередину зайти не можемо, бо там арматура повалена. На іконостас стіна впала. Треба забрати ікони, які збереглися.

— Це перший такий випадок на Тернопільщині. Раніше хіба пожежі в церквах були. Щастя, що це сталося вночі, а не під час літургії. Інакше не обійшлося би без жертв, — розповідає Олександр Чмиленко з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Імовірна причина руйнування — порушення державних будівельних норм при спорудженні несучих конструкцій будівлі. Розглядаємо дві версії: або помилка у проекті будівництва, або помилка під час його втілення. Чекаємо на висновки комісії Державного комітету з архітектурно-будівельного контролю.

Люди плачуть, священик плаче

Кинахівці не знають, чи храм можна відбудувати, чи слід споруджувати новий.

Пагорб, на якому стоїть церква, розташований неподалік центру села. Внизу тече річка Горинь. Раніше на місці храму були людські городи. Село розташоване за 50 км від Тернополя. Тут живуть 360 людей.

Хто керував будівельними роботами при зведенні храму, в Кинахівцях згадати не можуть.

У понеділок у село приїздив архієпископ Тернопільський і Кременецький владика Сергій. Він відправив молебень на місці зруйнованої церкви. Сказав вірянам, що це Божа кара за чийсь гріх.

Зараз ви читаєте новину «18-річна церква завалилася вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі