середа, 20 серпня 2008 07:06

18 тисяч людей евакуювали на Харківщині

Автор: фото: PHL
  Літні жінки відпочивають у приміщенні школи, пристосованому для евакуйованих з небезпечної зони людей. Лозова, 28 серпня 2008 року
Літні жінки відпочивають у приміщенні школи, пристосованому для евакуйованих з небезпечної зони людей. Лозова, 28 серпня 2008 року

У ніч на 29 серпня у місті Лозова Харківщини не було чути вибухів на військових складах, розташованих за 5 км від міста.

27 серпня там спалахнула пожежа, через яку почали вибухати снаряди та міни. Евакуйовано майже 18 тис. мешканців навколишніх сіл та міста Лозова. Утім, військові кажуть, що поодинокі вибухи все-таки були.

Зранку люди спокійно йдуть на роботу. Пожежу й вибухи обговорюють скрізь.

— Мамо, вже все нормально, спокійно, — переконує по мобільному дівчина на автобусній зупинці. — Так, було страшно. Наш дім дрижав, не знали куди дітися. Думали вже збирати речі. Та все минулося, слава Богу.

На залізничній станції порожньо, стоїть лише вантажний потяг. Диспетчер вокзалу каже, що рух скасовано, й коли поновлять — невідомо.

Автобуси теж не їздять. Дістатися до Харкова можна зі станції Панютино на таксі за 100 грн. Це за 10 км від Лозової. Таксі до Харкова (за 140 км) коштує 300 грн. Залізничний та автобусний рух скасовано через те, що залізниця і шосе проходять всього за один кілометр від військових складів.

У школі N 8 вибито всі шибки. Учителі й прибиральниці підмітають скло.

— Ось бачите, що накоїли. Ми так гарно підготували приміщення до навчального року. Тепер не знаємо, чи встигнемо до 1 вересня, — розповідає вчителька Ольга Миколаївна.

Біля школи розгорнуто військовий польовий шпиталь. Тепер у ньому пусто. Військові лікарі чергуватимуть доти, доки не розмінують всю територію. А поки запрошують місцевих жителів пройти обстеження. У шпиталі є апарат УЗД (ультразвукова діагностика), кардіограф.

Військові не дозволяють повертатися в будинки, розташовані ближче 3 км від складів. Подейкують, що масових вибухів не буде, та поодинокі можливі ще день — два.

— Учора о 15.00 ми пустили в зону пожежі БТР-розвідники, — розказує заступник начальника Генштабу ЗС України Микола Цицюрський. — Вони надавили колесами на землю, й снаряди знову почали вибухати. Тому ми туди не заходимо.

Чи можуть поновитися вибухи? — Все може бути, сподіваємося, що сьогодні піде дощ. Він нам допоможе, — відповідає журналістам Цицюрський. — Коли припиняться вибухи, територію складів розіб"ють на сектори й будуть розміновувати. На це піде орієнтовно два місяці.

Міліція вже затримала двох мародерів. Чоловік і жінка в селі Катеринівка виносили з двору велосипед і домашні речі. Також — трьох школярів-дев"ятикласників. На полях вони назбирали 400 патронів у цинкових коробках, аби здати на брухт.

Зараз ви читаєте новину «18 тисяч людей евакуювали на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі