субота, 12 січня 2008 07:06

171 родина вимагає відселення з гуртожитку

Уже кілька днів на вікнах шестиповерхового будинку N13 на вул. 2-ї П"ятирічки в Харкові висять білі плакати з написами: "SOS, рятуйте наші життя!", "Відселіть нас!", "Будинок аварійний". 171 родина боїться, що їхнє житло завалиться.

— Апартаменти наші на межі падіння. У людей паніка, істерика! Горище вже можна розбирати по цеглинах. А днями текло по стінах, провалилася стеля на шостому поверсі. Між третім і четвертим поверхами впала балка, — розповідає мешканка будинку 50-річна Валентина Амірасова. — Я тут вже 30 років живу. І жодного разу він не ремонтувався.

— Дивіться, ось тут на кухні можна з четвертого поверху на третій дивитися через дірку. А в ванній немає витяжки. Усе погнило від пари. У квартирах людей зі стін падає штукатурка. Усе тримається на шпалерах і гвіздках, — обурюється Наталія Туєва з 26-ї квартири. Жінка піднімає килим, показуючи напівзруйновану стіну.

У деяких місцях зі стін будинку повипадали цеглини. На двох стінах зверху до низу пішли тріщини товщиною в палець. Різдвяного вечора мешканці перекрили рух на міському проспекті — намагалися звернути увагу влади на проблему. Заступник начальника райвідділу міліції проїхав повз, подивившись із вікна машини.

Цей будинок і ще сім подібних звели 1932-го американці, які приїжджали на заробітки в часи Великої депресії у США. У фундаменті цеглу скріплювали нетривким цементом із вапняку. Донедавна тут був гуртожиток для робітників Харківського тракторного заводу. П"ять років тому будинок передали містові, а мешканців попросили приватизувати кімнати.

— Сказали, що завод і місто виділили понад п"ять мільйонів, аби капітально його відремонтувати. Поміняли кілька труб і все, на тому заглохло. Ні грошей, ні ремонту. А він руйнується, — скаржиться голова домового комітету Оксана Штик, 39 років. — Тут як вітер був, він увесь аж гув, діти не спали. Вони вже бояться йти до школи. Кажуть: прийдемо, а ні будинку, ні батьків не буде, опиняться під завалами. Нового року нас міліція охороняла, щоб не кидали петарди, бо стіни посиплються.

Наприкінці грудня мешканці отримали з проектного інституту результати технічної експертизи: будинок аварійний і підлягає зносу, ремонт робити не можна. Та в міськраді запевняють, що люди  шантажують владу, аби отримати нові квартири.

— Дайте мені ключі від однієї з кімнат, я сам там оселюся й доведу всім, що будинок простоїть ще зо 20 років! Та вони щось не несуть, я чекаю вже два тижні, — говорить "ГПУ" радник мера з питань ЖКГ Роман Нехорошков. — Так, там треба трохи підремонтувати, але я не вважаю, що там такий критичний стан, що будинок ось-ось впаде. Це все гра на публіку. Вони просто думають, що можна таким чином за місяць отримати нове житло.

Зараз ви читаєте новину «171 родина вимагає відселення з гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі