пʼятниця, 16 листопада 2007 07:15

16 листопада

1532 — іспанські конкістадори під командою Франсіско Пісарро полонили володаря інків Атауальпу. Його із 5 тис. представників індіанської аристократії запросили в гості в табір конкістадорів. Ті прибули без зброї, й під час учти їх підступно повбивали. Пощадили лише імператора, але за його життя вимагали викуп. Отримавши 6 т золота та 12 т срібла, іспанці обіцянки не дотримали й задушили Атауальпу. В Імперії інків, що існувала понад 200 років і на початку XVI ст. охоплювала тихоокеанське узбережжя Південної Америки, жило близько 12 млн людей.


1842 — у Миколаєві помер Василь Каразін — український вчений, винахідник і громадський діяч. Він з"явився на світ 1773 року в родині грецького походження в селі Кручик Богодухівського повіту на Харківщині. Працював у Міністерстві народної освіти Російської імперії. Ініціював заснування Харківського університету — першого у Східній Україні. Загітоване ним місцеве українське панство зібрало на це 400 тис. рублів. Василь Каразін зробив відкриття в галузі техніки, хімії, агрономії, селекції тощо. Йому належать близько 60 наукових праць.


1972 — американська компанія "Пепсіко" оголосила, що з наступного року продаватиме пепсі-колу в СРСР. В обмін компанія отримала ексклюзивні права на продаж у США горілки "Столичная".

Зараз ви читаєте новину «16 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі