пʼятниця, 05 вересня 2008 07:09

13 бронзових сокир знайшли в центрі Миколаєва

Автор: фото: Олександр КРЕМКО
  Керівник археологічної експедиції на розкопках стародавнього городища в Миколаєві Кирило Горбенко показує знайдений глиняний посуд
Керівник археологічної експедиції на розкопках стародавнього городища в Миколаєві Кирило Горбенко показує знайдений глиняний посуд

13 бронзових сокир-кельтів загальною вагою 5 кг знайшли на розкопках стародавнього городища "Дикий Сад" миколаївські археологи.

— Знахідка стала справжньою сенсацією у світі археології, — пояснює керівник експедиції Кирило Горбенко. — Адже це найкрупніший скарб сокир епохи пізньої бронзи, знайдений на півдні України. У ті часи ці предмети мали таку ж цінність, як тепер діаманти. На "чорному ринку" скарб міг би затягнути тисяч на 15 доларів.

Знайшов його Євген Олейніченко, учасник розкопок. Один за одним витягував він із земляної ями рідкісні речі. Після детального огляду зробив висновок:

— Сокирам більше трьох тисяч років, використовували їх для обробки дерева. Але вони могли слугувати й бойовою зброєю.

На цьому ж місці знайшли бронзовий наконечник дротика та ніж-пилку. Усього 15 бронзових речей епохи Білозерської культури. Усі вони добре збереглися.

— Можна припустити, що таке багатство було спеціально заховано, — каже Кирило Горбенко. — Вірогідніше за все, автор цих виробів — коваль, який зробив схованку за стіною власного будинку, загорнув сокирки в шкіряний мішок і зарив у землю. Скарб відноситься до пізнього періоду існування міста. Тож дивно, чому люди не забрали його із собою, коли переходили на інше місце. Вочевидь, вони залишали місто поспіхом. Що трапилося? Пожежа чи напад ворогів, — залишається тільки здогадуватися.

Уперше розкопувати городище почали 1927 року. Тоді археолог Феодосій Камінський натрапив на бронзовий котел. Усього ж за роки вивчення "Дикого Саду" фахівці знайшли 60 бронзових предметів.

За однією із версій, про нинішній "Дикий Сад" згадував давньогрецький поет Гомер, який писав: "десь на півночі є місто і народ людей кіммерійських". Тоді, в XIII ст. до н. е., гине Троя та виникає Дикий Сад. Тож його ще називають "Степовою Троєю". Місто було регіональним торговим центром. Сьогодні ж до "Степової Трої" з обох боків наближаються будівельні майданчики. На місці стику річок Інгул і Південний Буг зводитимуть елітне житло.

Зараз ви читаєте новину «13 бронзових сокир знайшли в центрі Миколаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі