пʼятниця, 29 січня 2010 08:45

100 лебедів гріються у воді

Автор: фото з сайту www.versii.cv.ua
  Рятувальники перекачують воду, щоб розтопити кригу і розширити місце для зимівлі лебедів
Рятувальники перекачують воду, щоб розтопити кригу і розширити місце для зимівлі лебедів

У селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області замерз став. У ньому зимувала сотня лебедів-шипунів. Рятувати зграю взялися жителі села і працівники районного відділу Міністерства надзвичайних ситуацій.

— Цей став ніколи не замерзав, а цьогоріч покрився 10-сантиметровою кригою, — каже Тетяна Сав"юк, 34 роки, з місцевої пошти. — Лебедям уже не було місця, аби поплавати. Вони збились в купку посередині, де ще була невелика ополонка. А в таку ж погоду їм рух потрібен, інакше замерзнуть. Температура води 2–3 градуси, то вони в ній гріються.

Щодня чорторийці приносять хліб, кукурудзу — підгодовують птахів. Місцеві підприємці по черзі привозять по два мішки зерна. За таких холодів кожному лебедю потрібно 0,5 кг їжі щодня. Люди ламали кригу сокирами, бензопилами. За ніч лід наново сковував озеро. Селяни покликали на допомогу районних рятувальників.

— Бензорізом розрізали пласти льоду та розширили ополонку. Пожежною мотопомпою перекачали воду із ополонки в невеликий отвір поряд. Це розтопило кригу. Місця у воді для лебедів стало більше, — розповідають еменесівці.

Щоосені лебеді прилітають на зимівлю до ставу, що біля села. А навесні залишають водойму.

Зараз ви читаєте новину «100 лебедів гріються у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі