вівторок, 01 квітня 2008 07:02

1 квітня завалилася дзвіниця Андріївської церкви

Серед старожилів Києва ще сьогодні гуляє така байка.

Одна з міських газет на початку ХХ ст. 1 квітня розмістила повідомлення, мовляв, напередодні завалилася дзвіниця Андріївської церкви. Журналісти розраховували, що кияни знають: при цьому храмі дзвіниці немає і ніколи не було. Однак натовп людей кинувся на Андріївський узвіз на "місце катастрофи". Зокрема і міський голова із членами управи.

День сміху, за припущенням науковців, до України прийшов із Німеччини на початку XVIII ст. Його називали ще Брехливим днем або Марією-брехухою, за прізвиськом святої Марії Єгипетської. Її вшановували, за старим стилем, саме 1 квітня.

У Австрії, Німеччині, Фінляндії до ХVI ст. тримався звичай зустрічати Новий рік 1 квітня. Цього дня дорослі перевіряли, чи порозумнішали за рік їхні діти. Батьки відсилали їх до крамаря купити "комариного сала" або до сусідів позичити "кутомір для гною". Ті відповідали малому, що позичили ці важливі в господарстві речі ще комусь. Інколи дитина цілий день ходила від однієї оселі до іншої, доки не розуміла нелогічність завдання.

Якось у квітневому номері "Журналу іррепродуктивних результатів" розмістили статтю про рідкісну тварину даху з сімейства собачих, яка живе в горах Британської Колумбії. У процесі еволюції у цього створіння з одного боку тіла лапи довші, з другого — коротші. Це дозволяє в гірських умовах розвивати значну швидкість. Щоправда, бігають вони тільки вздовж схилів.

Канадський учений Лоуренс Дилл виділив два підвиди даху. Ті, в яких лапи коротші з лівого боку, бігають схилами зліва направо, якщо дивитися з вершини гори. Ті, що мають довгі праві лапи, рухаються за годинниковою стрілкою.

Інколи відбувається схрещення обох підвидів. Але таке потомство нежиттєздатне. Тварини з довшими передніми лапами рухаються тільки вгору і замерзають на вершинах. Ті, що мають довгими задні, рухаються виключно донизу. Однак вони не пристосовані до життя в долині й теж гинуть.

До редакції журналу надійшли листи читачів із пропозиціями та кресленнями милиць і пристроїв, які компенсували б даху різницю в довжині лап.

Зараз ви читаєте новину «1 квітня завалилася дзвіниця Андріївської церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі