пʼятниця, 20 червня 2008 07:14

На Черкащині танк з бойовими снарядами витягали зі ставка два тижні

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Голова громадської організації ”Київський клуб ”Червона Зірка” 39-річний Владислав Таранець миє танк, який 64 роки пробув під водою
Голова громадської організації ”Київський клуб ”Червона Зірка” 39-річний Владислав Таранець миє танк, який 64 роки пробув під водою

У середу поблизу села Зарубинці Монастирищенського району Черкаської області зі ставка дістали танк часів Другої світової війни. Протягом тижня 32-тонну машину намагалися витягти майже 25 спеціалістів та 7 одиниць техніки.

На цей ставок люди ходять купатися, ловити рибу. Місцеві завжди знали, що на дні лежить танк.

— З нього ще, як був хлопчаком, стрибав у воду. Всі в селі знали, що він там є. Тут же танкова дивізія під час війни проходила. Звідси й раніше витягували розбиту техніку, — усміхається 64-річний пенсіонер Володимир Ємчик.

Подивитися на танк зійшлися майже 50 селян. Із десяток машин приїхали з сусідніх сіл. Люди хотіли знати, що в середині.

Танк майже не пошкоджений. Лише з одного боку видно вм"ятину. Із нього жодного разу не стріляли. Всередині були три кулемети з 500 патронами та 126 снарядів.

— Ми й не знали, що там снаряди були. Добре, що витягли, а то не дай Боже якийсь зірвався б, — каже Ємчик.

— Танк провалився під воду, взимку 1944 року. Разом з іншою бойовою технікою він мав замкнути кільце, щоб оточити ворога з усіх сторін. Очевидно, коли їхав, то лід не витримав його ваги та провалився, — розповідає 39-річний Владислав Таранець, голова громадської організації "Київський клуб "Червона Зірка". — Екіпажу вдалося врятуватися. Можливо, ті хто перебували в ньому, ще живі, ми спробуємо цих людей відшукати. Це буде цікаво для історії.

Танк Т-34 зразка 1941-го вважають шедевром бойової техніки. Він має гармату 76,2 мм та 45-міліметрову броню. Під час Другої світової ця бойова машина стала основою танкового парку радянської армії. Протягом 1940–1944 років було випущено понад 54 тис. "тридцятичетвірок".

Владислав Таранець каже, це велика рідкість, коли з водойм дістають велику техніку:

— В часи війни багато техніки пропадало. У Черкаській області є таке урочище Зелена Брама. Ось 1941 року поблизу цього місця з одного пункту в інший ешелон техніки доправляв золото. По дорозі десь пропав. А ні в наших, ні в німців відміченим не був. До цих пір не можуть відшукати та зрозуміти де він дівся.

У середу знайдений Т-34 доправили до Києва. Він зберігатиметься в Музеї Збройних сил України. Жителі Зарубинців подейкують, що в очеретах біля села є ще один танк та затонула вантажівка.

Зараз ви читаєте новину « На Черкащині танк з бойовими снарядами витягали зі ставка два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі