пʼятниця, 18 квітня 2014 09:00

Житні пиріжки і консерви з оленя - що купити на Ринковій площі Гельсінкі
16

Під вечір на Ринковій площі Гельсінкі - ні жвавої торгівлі, ні натовпу туристів, ні навіть жменьки місцевих жителів. Хоча розхвалене путівниками місце обіцяло жваву торгівлю і багато місцевих, "суто фінських" знахідок.

"Не таким має бути старий ринок, не таким. Тим більше, якщо він дійсно найстаріший і найбільш "історичний" в столиці", - говорить турецька журналістка Джейда, виходячи з базару "Wanha Kauppahall". Але тут всі зрозуміли, що прийшли сюди запізно, коли більшість продавців вже згорнули свої крамниці.

Сам по собі будинок ринку недалеко від парку Еспланади - невеликий і затишний. Звели його в 1888 році, і поряд з новими спорудами Гельсінкі він цілком може представляти інтерес для фотографів. Але найбільш цікаво тут приблизно з 9 ранку до 3 годин дня. В розпал торгівлі всіляку їжу продають і всередині, і на вулиці - на старій Ринковій площі. Тут і тістечка, і печиво, і цукерки. Консерви з м'яса ведмедя і оленя. Риба - лосось, форель, щука, харіус, окунь. Вибір м'яса більш низький, але його теж вистачає. Відома стара традиція серед торговців Ринкової площі - кожну першу п'ятницю робити тут виставку ретро-автомобілів, а раз на рік на початку жовтня тут відкривають "ринок оселедця".

Ринкову площу, втім, як і весь центр Гельсінкі, просто неможливо уявити без чайок. Вони з криками літають над кам'яними будівлями і морем, бадьоро прогулюються по бруківці і обережно наближаються до людей — а раптом погодують. Хоча давати чайкам їжу тут категорично заборонено, про що свідчать таблички на стовпах.

Що все-таки придбати.

Фінський шоколад "Fazer". Фабрика, яку в 1891 році заснував у столиці Фінляндії Карл Отто Фацер, давно розширила горизонти - тепер всесвітньо відомі солодощі стали не лише фінською візитівкою, а й європейським надбанням. Класичний фінський шоколад "Fazer" виготовлений за сімейним рецептом, який свято бережуть вже понад сотню років. Плитка шоколаду — універсальний подарунок рідним і друзям. Втім, є в Гельсінкі і фірмове "Fazer Cafe", де можна поласувати їхніми солодощами за кавою і приємною розмовою, а не на відкритому повітрі.

Karjalan piirakat — карельські пиріжки. "Must taste" для кожного, хто опинився у Фінляндії. Готують пиріжки із житнього тіста з начинкою із рису або картопляного пюре. На ринку представлені три види: найсвіжіші, більш тривалого зберігання та заморожені. Ці хлібобулочні вироби можна знайти у Гельсінкі ледь на кожному кроці, тому якщо не придбали їх на ринку — обов'язково матимете для цього іншу можливість.

"Набір для домашньої вечері": зелень і овочі, житній фінський хліб і риба Балтики. Якщо ви зібралися приготувати фінську вечерю, то риба з тутешнього моря - ідеальний варіант. Підсмажте її зі спеціями, зробіть свіжий салат, і вечері краще - просто не придумаєш. Отже, фіни дійсно люблять чорний хліб. Розповідають, що близько ста років тому серед сільських жителів ходила традиція: напікати хліба якомога більше, тримати його над пічкою кілька місяців, і півроку їсти сухим. Мабуть, в сухому чорному хлібі й криється один із секретів довгожительства цього нечисленного скандинавського народу.

Зараз ви читаєте новину «Житні пиріжки і консерви з оленя - що купити на Ринковій площі Гельсінкі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі