пʼятниця, 13 травня 2016 19:42

Замки Львівщини - як зробити вихідні незабутніми
20

Олесько, костел Пресвятої Трійці
Олесько, монастир капуцинів
Олеський замок
Олеський замок
Олеський замок

Старовинні палаци, незабутні краєвиди та місцева кухня - такі вихідні можна забезпечити собі на Львівщині. Близьке розташування історичних пам'яток дозволить багато встигнути за два дні та витратити небагато часу на дорогу.

Олесько. До селища зручно дістатися з міста Броди, де з ранкового поїзда пересісти на львівську маршрутку. Цілі автобуси туристів приїздять щодня до Олеського замку. Його почали будувати ще у ХІІІ столітті. Належить до одних із найдавніших в Україні. У ньому народився польський король Ян Собеський.

Оточений плавнями та парком, помережаний алеями, прикрашений старовинними та модерними скульптурами.

Замок поміняв багато власників. Останні завдали йому великої шкоди, коли випадково в одній з кімнат знайшли замурований скарб. Почалися гарячкові пошуки інших коштовностей: розбивали стіни з розписами, руйнували каміни, знімали підлогу. Студня завалилася.

На кінець XIX ст. замок перетворився на руїну. 1970 року його взявся реставрувати мистецтвознавець Борис Возницький.

Зараз у його приміщеннях розташувалися художні експозиції, старовинні меблі, надгробки шляхти.

Відпочити можна у ресторані зі старовинними стравами - тушкованою у яблуках качкою, щукою у сметані та телятиною запечену під горіхами. За 35 грн пропонують спробувати п'ять видів місцевої наливки.

Поруч із замком розташовані бароковий монастир капуцинів та костел Пресвятої Трійці.

Підгірці. Відстань від Олеська - 12 км. Однак прямого автобусного сполучення між населеними пунктами нема. Від траси Київ-Чоп, на якій лежить Олесько, до Підгірців можна пройти полем два кілометри.

Село приваблює замком XVII ст. Побудований за наказом коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Замок - у занедбаному стані. Для відвідувачів закритий. Пропонують оглянути подвір'я, піднятися на один із балконів. Діє дві кімнати із виставками фотографій з історії архітектурної пам'ятки.

Від замку через італійський парк веде алея до костелу Воздвиження та св. Йосипа. Він має пишну барокову ротонду та масивні колони на вході.

Жовква. Зі Львова до райцентру щопівгодини курсують автобуси. Одразу біля зупинки привертає увагу будівля синагоги - одної з найбільших у Європі. Зараз - недіюча. Обгороджена парканом для ремонтних робіт. Потрапити до неї не вдалося.

Ансамбль ринкової площі складають замок-резиденція польського короля Яна Собеського, костел та два монастирі. За 10 грн дозволяють піднятися на вежу ратуші і оглянути центр міста згори. Тут же в інформаційному центрі нададуть безкоштовну інформацію, що варто відвідати у місті.

Навіть у понеділок, коли усі музеї в країні не працюють, Жовківський замок відчинений. Його більша частина - на реставрації. Одну з відновлених веж відкрили у квітні цього року. Там є кузня та гетьманська кімната. Кошти надав ЄС через клопотання Польщі.

Прикрасою міста є залишки оборонного муру з брамами.

Зараз ви читаєте новину «Замки Львівщини - як зробити вихідні незабутніми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі