пʼятниця, 19 липня 2019 10:45

"Висока вологість - стрілки ідуть повільніше" - як працює столітній годинник міської ратуші (ФОТО)
15

Годинник міської ради придбали за тисячу злотих
Фото: Валерій Шмаков
Годинник міської ради придбали за тисячу злотих
Годинник міської ради придбали за тисячу злотих
Годинник міської ради придбали за тисячу злотих
Годинник міської ради придбали за тисячу злотих

На ратуші міста Самбір, що на Львівщині, працює годинник, якому понад століття. Аби слідкувати за міським часом, у міськраді є спеціальна посада – годинникаря. З 2004-го Ігор Варивода щодня о восьмій ранку приходить запускати та, за потреби, налаштовувати механізм. Про роботу годинника розповів кореспондентам Gazeta.ua.

"Максимум маю часу до полудня наступного дня, аби прийти і запустити годинник, інакше гирі, які дають хід, повністю опустяться і він зупиниться. Вага кожної з трьох гир – 70 кілограмів. Колись їх піднімали вручну, як відро з колодязя за трос. Попередній годинникар встановив електричні моторчики і спростив цей спосіб", - розповідає 71-річний Ігор Іванович.

"Амплітуда ходу дерев'яного маятника змінюється від атмосферного впливу. Коли висока вологість, матеріал розширюється та годинник може іти з запізненням хвилина-дві за добу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший годинник світу зупинили

Годинник, розповідає, на замовлення міської ради привезли із Чехословаччини 1885-го. Придбали за 1 тис. злотих. Виготовив – Людвіг Гайнц. Він у ті часи також ремонтував празький годинник, що працює ще з XV ст.

"У радянські часи годинник не працював. У 1980-ті його зремонтував Михайло Лихвар і йшов до 2003-го. Тоді взимку Михайло зламав ногу і не мав, як його зремонтувати. Звернувся до мене, бо разом працювали на сільгосптехніці. Зробив тоді анкерне колесо – годинник попрацював 40 хвилин і знову зупинився. Тоді замінив усі втулки і працює досі", - каже Ігор Варивода.

У Мукачево на Закарпатті на 85-році життя помер головний годинникар міської ратуші Василь Дуфинець.

Зараз ви читаєте новину «"Висока вологість - стрілки ідуть повільніше" - як працює столітній годинник міської ратуші (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі