четвер, 18 жовтня 2012 16:35

Солоні на смак солодощі курт казахи їдять замість цукерок
23

Фото: Фото: Світлана Корженко

Казахське місто Актау знаходиться на березі Каспійського моря. Вулиці в ньому не мають назв. Тут пронумеровані лише мікрорайони. Їх в місті 36. Вони мають номер з 1 по 32-ий. Щоб знайти потрібний будинок, слід знати його номер і номер мікрорайону, в якому він знаходиться.

У місті немає природних джерел прісної води. Мешканців забезпечують переробленою морською водою. Її опріснюють на атомному опріснювачі, що знаходиться на околиці міста. В будинки подають три види води: питну, технічну гарячу і холодну. Питна вода — найдорожча.

Місто будували чотири роки — з 1961 до 1964-го. Проект створили в Ленінградському проектному інституті.

"Тут було ударне комсомольське будівництво. Місто будували військові будівельники з усіх республік колишнього Радянського Союзу. До роботи залучали і ув'язнених з 5 таборів, що знаходилися за містом. Місто в ті часи назви не мало. Коли сюди комусь писали листи, на конверті зазначали "Поштовий ящик 475". Казахи участі у будівництві не брали", - розповів мешканець Актау Михайло Іванов.

Запах моря чути за кілометр. Воно пахне сірководнем. Купатися тут можна з червня до серпень. Весною і восени температура води не перевищує 10 градусів. Набережна вздовж моря тягнеться 3 кілометри. Тут немає жодного ресторану чи кіоску. Натомість є велосипедні доріжки. Тут катається не тільки молодь,а й пенсіонери.

Вода у морі чиста і прозора, а пляж скелястий. Місцеві кажуть, купатися тут небезпечно. На одній із табличок, що стояла на березі, була написано "Во время купания будьте острожны в местах опасных для жизни. Здесь дно глубокое и каменистое, купаться очень опасно".

Раніше у Каспійському морі рибалки ловили червону рибу: осетрів, білугу і севрюгу. Тепер тут водиться лише кефаль.

"Останню білугу спіймав в Каспійському морі 1999 року. Червоної риби тут залишилося мало. Все через нафту і газ, які тут видобувають. Два роки тому через це на берег викинулося 70 тюленів і кілька тисяч рибин", - розповів Михайло Іванов.

Кілограм картоплі в Актау коштує 160 тенге(близько 8 грн), а кілограм гарбуза — 360 тенге(18 грн). У кафе пообідати можна за 400 тенге (20 грн). За ці гроші вам подадуть салат із свіжих овочів і шашлик.

Варто побувати на Жовтому базарі. Його назвали так через колір будівлі. Тут продають овочі, фрукти, м'ясо і одяг. Варто придбати кумис і шубат. Перший напій роблять зі кобилячого молока, другий — з верблюжого. Місцеві називають ці напої еліксиром молодості. Також тут можна купити місцеві солодощі — курт. Їх роблять із кислого козиного, овечого чи коров'ячого молока. Вони солоні на смак, але казахи їдять їх замість цукерок.

В Актау немає центральної частини міста. Центр є в кожному районі. Там знаходяться магазини, торгові центри. В Актау майже неможливо знайти товари, які виготовляють у Казахстані. На всьому бірки "Зроблено у Китаї". Хотіла купити хустку із мигдалеподібними візерунками. Та на етикетці прочитала, що вона зроблена в Оренбурзі. Лише в центральному універмазі продавали тюбетейки і тапочки із верблюжої шерсті. За словами продавців, їх шиють у Казахстані.

На вихідних просто посеред висоток казахи ставлять юрти і гуляють весілля. Біля них розкладають багаття, варять в казанах плов і бешбармак.

 

Зараз ви читаєте новину «Солоні на смак солодощі курт казахи їдять замість цукерок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі