середа, 15 травня 2019 11:13

Скелі Довбуша: показали захопливі фото кам'яного лабіринту у Карпатах
21

Печерний комплекс лежить на висоті 668 м над рівнем моря
Фото: Дана Слюзар
Печерний комплекс лежить на висоті 668 м над рівнем моря
Печерний комплекс лежить на висоті 668 м над рівнем моря
Печерний комплекс лежить на висоті 668 м над рівнем моря
Печерний комплекс лежить на висоті 668 м над рівнем моря

Скелі Довбуша вважаються одним із найцікавіших місць на заході України. Величезний кам'яний лабіринт (місцями завширшки до 200 м) простягається майже на кілометр серед височенних буків і смерек.

Це скельно-печерний комплекс, унікальна пам'ятка історії та природи, місце сили. Розташований за 3 км від села Бубнище на території Поляницького регіонального парку.

Скелі, заввишки до 80 м, утворились більше 70 млн років тому на дні моря. У І тис. до н.е. кельтські племена створили тут язичницьке святилище. Із появою християнства їх перетворили на печерний монастир. У XVII-XVIII ст. тут таборували опришки, які використовували печери під сховище. Саме на честь їхнього легендарного ватажка Олекси Довбуша і назвали унікальний скельний комплекс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зацвіла знаменита Долина нарцисів (фото)

Голець, Одинець, Відьма, Кінь, Безіменна, Броня, Лялька, Велика Австрійка – все це старовинні імена незвичних за формами кам'яних гігантів, що нагадують дивовижних істот. Трапляються і сучасні – Валіза Сальвадора Далі, Веселий Роджер, Поцілунок собаки-барабаки, Бурчання ягнят. На скелях можна сміливо пролізти крізь ущелину Чистилище шириною 22 см, розгадати "петрогліфи", побачити Лева, Серце Довбуша і насолодитись неймовірними карпатськими краєвидами з 80-метрової висоти.

У горах весна починається значно пізніше календарної. Навіть у травні, коли довкола видніються простори зеленої трави, на північних схилах гір можна натрапити на ділянки снігу, що місцями сягають метра і навіть більше. Сходження на гору Хом'як, що розташована в південно-східній частині Горган, - один із найпопулярніших одноденних маршрутів.

Зараз ви читаєте новину «Скелі Довбуша: показали захопливі фото кам'яного лабіринту у Карпатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі