неділя, 05 квітня 2020 18:47

Полярники запрошують до екскурсії в один з найпівденніших музеїв світу
7

У старій будівлі неподалік української полярної станції "Академік Вернадський" в Антарктиді функціонує музей. Це один з найпівденніших музеїв світу. Будівля носить назву Wordie house і знаходиться на сусідньому острові від станції "Академік Вернадський" - приблизно в 500 метрах.

Фотографії музею нещодаво з'явилися на Telegram-каналі полярної станції, повідомляє shotam.info.

Українські полярники показали музей  Wordie house в Антарктиці
Фото: shotam.info
Українські полярники показали музей  Wordie house в Антарктиці
У будівлі старої британської полярної станції Wordie house облаштували музей
Коли в Україні весна, в Антарктиці триває осінній сезон
Коли в Україні весна, в Антарктиці триває осінній сезон

В невеличкому будинку в 1947-1960 роках розташовувалася британська полярна база. Саме звідти починалися дослідження навколишньої території. Так почалася історія британської антарктичної бази "Фарадей", яка в лютому 1996 була передана Україні та отримала назву "Академік Вернадський".

На сайті Національного наукового антарктичного центру можна здійснити віртуальний тур музеєм, яким опікується UK Antarctic Heritage Trust.

Як постійно діюча метеорологічна обсерваторія база почала працювати на острові Вінтер з 1947 році. У 1954 р. станцію було перенесено на мис Марина острова Галіндез.

Будинок Wordie house побудували на Зимовому острові (Winter Island ) у 1935 році. Перезимувавши зиму, будівлю законсервували та залишили. Повернулися лише на початку арктичного літа, 7 січня 1947-го.

Автор: shotam.info
  У будівлі старої британської полярної станції Wordie house облаштували музей
У будівлі старої британської полярної станції Wordie house облаштували музей

Британський корабель, що мав доставити полярну експедицію на базу, прибув за розкладом. Однак замість будинку виявили порожній острів і невеликий човен, що зачепився за надійно вмуровану в скелі металеву жердину. Як з'ясувалося, будівлю знесло цунамі.

Тож на острові вивантажили припаси та спорядження і залишили трьох полярників. Протягом місяця вони виживали як могли: в наметі, ящику від генератора та власноруч виритій у снігу печері. За місяць корабель повернувся з матеріалами для будівництва. Їх знайшли на базі будматеріалів у Порт-Лакрой та вилучили на базі китобійного промислу на острові Обману (Deception Island). З того часу на британській полярній станції постійно проводили дослідження.

У травні 1954 року станцію "Фарадей" перевели до нової будівлі на сусідньому острові Галіндез. А Wordie house був зайнятий лише раз, у 1960 році. Тоді експедиція вимушено там перезимувала, бо не змогла дістатися до бази на острові Аделаїда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полярники перейменували подаровану станцію

Будівля складається з кухні та вітальні, офісу, кімнати для собак, туалету та сараю для генераторів. В приміщеннях старої станції збереглося багато цікавих артефактів.

Банки з кавою та іншими товарами, записи, інструменти, банки з фарбою, тарілки, горщики, каструлі, книги, друкарські машинки, радіотехнічне обладнання та інші предмети все ще залишаються в хаті, що перетворює одну з перших наукових станцій Антарктиди на захопливу часову капсулу.

Про Wordie house на своїй сторінці в соцмережах нещодавно розповідали українські полярники. Вони також створили красиве відео, на якому показали життя станції"Академік Вернадський" з висоти пташиного польоту.

На початку XX ст. "білі плями" на карті світу зникали з неймовірною швидкістю. Залишилися тільки два місця на земній кулі, де не була людина - Північний і Південний полюси. Підкорення їх прославляло не лише полярників, але і їхню батьківщину.

19 жовтня 1911 року норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на санях вирушив до Південного полюсу. 14 грудня 1911-го Амундсен з товаришами досяг Південного полюса. Саме цей день в історії вважається відкриттям Південного полюса.

Зараз ви читаєте новину «Полярники запрошують до екскурсії в один з найпівденніших музеїв світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі