четвер, 08 серпня 2019 14:52

Показали меблі українських шляхтичів
24

Фото: Валерій Шмаков

У місті Самбір на Львівщині в місцевому історичному музеї "Бойківщина" зберігаються автентичні меблі родини шляхтичів Козакевичів.

"Це ціла меморіальна кімната Козакевичів, священичої родини української шляхти, спорідненої з Дмитром Донцовим, із Папою Іваном–Павлом ІІ, письменником і художником Корнилом Устияновичем. Тут є різні меблі: бюрко, столик-пульпіт, крісла, лампа, картини батька сімейства — правника Володимира Козакевича. Його середуща донька навчалася малювати в школі Олекси Новаківського, вийшла заміж за відомого художника Василя Дядинюка, який був джурою Симона Петлюри і малював портрети гетьманів. Найменша донька Козакевича Лідія заповіла родинні речі музеєві", - розповідає директор музею Роксоляна Данчин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витончена різьба і унікальний забутий стиль: показали єдиний в Україні будинок-"закопянку"

Музею заповіла меблі Лідія Козакевич перед смертю у 1990-х. Після 30-літнього проживання у Самборі родина переїхала до Львова. Там поховані на Личаківському цвинтарі. Меблі виготовлені на початку минулого століття.

На ратуші міста Самбір працює годинник, якому понад 100 років. Аби слідкувати за міським часом, у міськраді є спеціальна посада – годинникаря. З 2004-го Ігор Варивода щодня о восьмій ранку приходить запускати та, за потреби, налаштовувати механізм.

Зараз ви читаєте новину «Показали меблі українських шляхтичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі