субота, 26 січня 2019 03:28

Один із символів Закарпаття: відновлять унікальну ретро-залізницю 1908 року

  Голова Закарпатської ОДА домовився про купівлю паровоза й пасажирських вагонів для Боржавської вузькоколійки
Голова Закарпатської ОДА домовився про купівлю паровоза й пасажирських вагонів для Боржавської вузькоколійки

На Закарпатті планують відновити Боржавську вузькоколійку – одну з кількох діючих вузькоколійних залізниць в Україні. Про це повідомив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Загальна довжина Боржавської залізниці – 123 км, а ширина колії – 750 мм. ЇЇ перша черга (яку в народі називають "Анця Кушницька") здана в експлуатацію ще в 1908 році при Австро-Угорщині для перевезення деревини з гірських масивів Закарпаття вздовж р. Боржава.

"Боржавська вузькоколійка вважається одним із символів Закарпаття, тому її відновлення є стратегічно важливим для розвитку туристичного потенціалу. Влітку 2017 року для популяризації вузькоколійки обласна державна адміністрація спільно з Мінінфраструктури реалізували проект "Історичний потяг на Боржавській вузькоколійці" з використанням ретро-паровоза ГР-280. Проект викликав дуже схвальні відгуки як серед мешканців краю, так і серед численних туристів", – заявляє Москаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядала залізниця на Західній Україні у 1868 - фото

Влітку 2018 року голова облдержадміністрації домовився про купівлю паровоза й кількох пасажирських вагонів для Боржавської вузькоколійки у румунському містечку Брад. Там є приватне залізничне депо, що займається реставрацією вузькоколійних ретро-паровозів та вагонів до них. З цією метою відкрито благодійний фонд.

Також розроблено проектно-кошторисну документацію для реставрації історичної будівлі залізничної станції в с. Приборжавське (Іршавський район).

"Однак повністю реалізувати проект можливо тільки за підтримки центральних органів влади", – наголосив він.

  Загальна довжина Боржавської залізниці – 123 км, а ширина колії – 750 мм
Загальна довжина Боржавської залізниці – 123 км, а ширина колії – 750 мм

Вузькоколійну залізницю на Рівненщині вважають однією з найдовших у Європі, протяжність її - 106 км. Вузькоколійна залізниця шириною 750 мм від Антонівки до станції Кухітська Воля була побудована 1895 року.

Зараз ви читаєте новину «Один із символів Закарпаття: відновлять унікальну ретро-залізницю 1908 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі