вівторок, 05 березня 2019 21:24

Найстаріші дуби України пережили хрещення Русі та відкриття Колумбом Америки

Найстаріші дуби України пережили  хрещення Русі та відкриття Колумбом Америки
Прадавні дуби- гіганти сягнули 30 метрів заввишки та досі плодоносять

Унікальні тисячолітні дуби ще козацьких часів можна побачити у селі Стужиця Великоберезнянського району на Закарпатті.

Два найстаріших дуби України ростуть на території Ужанського національного парку. Вони пережили хрещення Русі, відкриття Колумбом Америки та Наполеонівські війни, повідомляє "Перший".

Прадавні дуби- гіганти сягнули 30 метрів заввишки, розпустили крони до 25 метрів, та досі плодоносять. Одного з них так і назвали - Дуб-чемпіон, адже прожив велетень 1300 років.

Діаметр стовбура дерева настільки широкий, що аби обійняти його, потрібно близько 10 осіб. Всередині у стовбурі може поміститись до 3 людей.

Поряд росте Дідо-дуб, він на 200 років молодший. Вік дубів-довгожителів визначали у 2012 році чеські спеціалісти з арбористики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корені дубів сягають углиб на 70 метрів

"Під цими дубами міг сидіти сам Жюль Верн. Відомо, що письменник перебував у лісах Стужиці. Він приїздив сюди аби оглянути територію, де впав найбільший у Європі метеорит", - повідомляє телеканал.

Туристи у цих краях бувають не часто. Але вони запевняють, що дуби мають особливу енергетику, яку дарують усім, хто до них доторкнеться.

Щоб зберегти унікальність дерев, незабаром з нащадків Діда дуба та Дуба чемпіона в області планують висадити ще й найдовшу дубову алею. Вона поєднає декілька сіл, аби продовжити покоління могутніх дубів Закарпаття.

В урочищі Юзефін, що біля села Глинне Рокитнівського району росте тисячолітній дуб. Дерево занесене до Книги рекордів України і є місцевою туристичною пам'яткою – біля нього фотографуються молодята на щастя у подружньому житті. Ширина дуба –8,4 метра, а висотою дерево сягає 20 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріші дуби України пережили хрещення Русі та відкриття Колумбом Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі