середа, 16 січня 2013 16:30

На фестивалі вина у Мукачевому найкращому виноробові дарують коня
6

Фото: Фото: Захар Колісніченко

24-річний черкасець Сергій Кудяшов з товаришем відвідав один з наймасштабніших алкофестивалів України "Червене вино", що проходив 12-14 січня в місті Мукачеве Закарпатської області.

"До Мукачевого діставався автостопом. Витратив на дорогу з Києва в Мукачеве 3 гривні. Їхав трьома автівками 11 годин. Товаришеві пощастило менше. Він їхав з Черкас 24 години."

"Цьогорічний фестиваль вже вісімнадцятий за ліком. Кажуть, що cвої вина на пробу привезли більше сотні виноробів. Очікували 50 тисяч туристів. Впевнений, що за три дні стільки й було."

"Весь центр міста на ці три дні перетворився у великий ярмарок. На площі Миру та прилеглих до неї вулицях розмістились ятки з вином, шашликами, медом, бринзою, виробами народних майстрів та безліччю інших закарпатських продуктів та сувенірів. Біля живої міської ялинки встановили сцену з якої постійно лунають пісні та колядки у виконанні місцевих колективів. Біля сцени людей майже не було. Переважна їх більшість походжали між ятками з вином, або випивали за столиками, які встановили під тентами тут таки на площі"

"Вином торгують з бочок та одразу в пляшках. Його також наливають у пластикові стакани. Ціни на вино стартували від 15 гривень за літр. Пластиковий стакан на 160 мілілітрів пропонували налити починаючи від 5 гривень. За дегустацію грошей не беруть. Щодо "закуски" то, наприклад, шашлик коштував від 19 до 27 гривень за 100 грамів."

"Винороб у третьому поколінні Василь Анатоловський із села Бобовище Мукачівського району казав, що за три дні фестивалю в нього йде тисяча літрів вина. Чоловік уже перемагав на фестивалі в 2011 році. Купив у нього дуже смачний з терпкими нотками "Кагор". За літр віддав 60 гривень. За літр "Ізабелли" в іншого продавця віддав 25 гривень. Більше вина не купував."

"Проходив біля ятки минулорічного переможця Івана Урсти. Його вино "Чорний токай" коштує 110 гривень за літр. Дорожчого не бачив. Та кажуть, що було і по 250."

"Глінтвейн готують прямо тут  на мангалах. Додають до вина в казані велику  ложку меду, в'язки з цитрусовими, спеції. Попитав рецепт, а хлопець років 17 каже: "Не можна дати аби кипіло. Правильно дати спецій. В нас є іще фішка, але на те й фішка, щоби ніхто не знав.". В їхньому глінтвейні так і не помітив чогось незвичайного."

До закарпатських виноробів долучилися і майстри з містечка Толчва, що в Угорщині. Всі інші переважно із Закарпатської області. Угорці пропонують відвідувачам декілька видів Токайського вина. Так його назвали в честь міста Токай в Угорщині. Літр такого напою коштує 80 гривень.

"Намагався торгуватись із дівчиною на ім'я Едріен. Вона розмовляла англійською. Не поступилась. Токайського вина не купив, але напробувався добряче."

"Дегустація на фестивалі безкоштовна. Можна спробувати будь-який сорт. Наливають грамів 20. Хоча холодне вино не дуже люблю, та душу гріє те, що воно безкоштовне."

"Найбільше сподобалась дружня атмосфера в місті. Складалось враження немов ти на весіллі, чи на родинному святі. Справді п'яних людей, щоб аж "в доску", не зустрічав. Хоча не знаю, що було б аби подібний захід проводили влітку. "

"В місті дуже багато ромів. Тому, мабуть, ніхто й не напивається, аби не пограбували. Багато людей просять милостиню. Бачив як безхатько подопивав все, що залишили люди на столі і згріб собі у пакет всю закуску і весь посуд"

"Переможцем цьогорічного фестивалю став мукачівський винороб Василь Лендєл. Молодого коня – традиційний головний приз – йому вручив народний депутат Віктор Балога. Василь Анатоловський посів друге місце і отримав теличку. Також Василь Григорович переміг у номінації "Вино журналістських симпатій"."

"Додому з фестивалю привіз бринзи. Дав 40 гривень за шматочок на грамів 600. Продавець казав, що якщо його кинути в яєчню, то буде запах, ніби додали м'ясо. Я взяв який солоніший. Але м'ясом страви зовсім не пахнуть. Можливо сир і взагалі зіпсувався дорогою додому. Проте нічого. Їмо й такий."

 

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі вина у Мукачевому найкращому виноробові дарують коня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі