середа, 03 березня 2021 21:05

Храми стоять у вологому тропічному лісі в обіймах дерев – письменниця про Камбоджу
19

Фото: Оксана Лозинська

Письменниця і викладачка Оксана Лозинська кілька років тому 4 місяці мандрувала Південно-Східною Азією. Камбоджа – одна з країн, яка найбільше припала їй до душі. Про це вона розповіла Gazeta.ua.

"Камбоджа - одна з моїх улюблених країн. За даними Міністерства закордонних справ Нідерландів, це безпечна країна, на відміну від Лаосу чи М'янми. Камбоджа, мабуть, має одну з найстрашніших історій, коли не більше 40 років тому третину населення було жорстоко вбито режимом Червоних кхмерів. Під страту потрапили розумні люди, люди, які володіли іноземною мовою, ті, хто представляв небезпеку для режиму. Камбоджійці не люблять говорити про це, бо це дуже болюча сторінка їх історії", - сказала вона.

"Окрім цього, Камбоджа колись була французькою колонією, що видно в її архітектурі колоніальних часів і певних гастрономічних впливах. Дехто розмовляє французькою мовою, частина французів живе тут і веде бізнес", - додала Оксана Лозинська.

В'єтнам у Камбоджі - це як донедавна жадібна російська рука в Україні

Великою проблемою в країні є корупція, розрив між багатими та бідними. Інша велика проблема - невидима присутність в'єтнамців - розповідає Оксана.

"Це як донедавна жадібна російська рука в Україні. В'єтнам має тут великий вплив, і людям це дуже не подобається. Як приклад, більша частина доходів відомого храмового комплексу Ангкор-Ват надходить безпосередньо до В'єтнаму. Це така велика кількість грошей, що, напевно, може змінити подальшу історію Камбоджі.

Щоденна плата за вхід в комплекс становить 20 доларів з людини, плата за 2 або 3 дні - 40 доларів; дехто купує квиток на тиждень. Храмовий комплекс може приймати тисячі людей на день, принаймні в низький сезон. Якби ці гроші були витрачені на освіту, це могло б мати набагато більше позитивного впливу на розвиток країни", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Таїланді бачила багато розірваних квитків на літак додому"

Ангкор-Ват - це храмовий комплекс в районі Сієм Ріпа, холодного міста, яке так люблять туристи. Храми датуються ХІ століттям або навіть раніше. Комплекс з 1992 року входить до списку світової спадщини ЮНЕСКО. 10 років як він відновлюється за участю Франції, Індії та Таїланду. Комплекс розташований у вологому тропічному лісі, храми обіймають дерева. Район храму - це справді місце, де можна проводити дні за днями", - ділиться Оксана Лозинська.

Геноцид у Камбоджі — масове винищення камбоджійців режимом Червоних кхмерів протягом 1975—1979 років. Жертвами терору стали, за різними оцінками, від 1,5 до 3 мільйонів жителів Камбоджі (за часів правління Червоних кхмерів країна мала назву Демократична Кампучія). Бажаючи перетворити країну в аграрну республіку, Червоні кхмери переселяли населення з міст до аграрних районів, де людей примушували працювати у нелюдських умовах; брак їжі та, як наслідок, хвороби спричинили смерть мільйонів камбоджійців. Червоні Кхмери також практикували масові страти на так званих "полях смерті", на яких знищували тих, кого вважали опозицією, представників національних меншин та вірян. 1979 року режиму Червоних кхмерів було покладено край внаслідок в'єтнамського вторгнення до країни.

Зараз ви читаєте новину «Храми стоять у вологому тропічному лісі в обіймах дерев – письменниця про Камбоджу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі