середа, 16 травня 2018 17:49

Досліджуємо Київщину: Богуславські гранітні породи і мальовнича річка Рось
20

Фото: Олег БОЖКО

Вихідні – хороший привід дослідити нові цікаві місця і відкрити для себе нові точки на карті України. Один із варіантів, куди поїхати в Київській області, може бути містечко Богуслав. До міста можна легко дістатися з Києва. Наприклад, регулярно курсують автобуси від автостанції Видубичі. Дорога зі столиці займає 1,5-2 години.

Автор: Олег БОЖКО
 

Містечко стоїть на річці Рось і завдяки цьому в межах міста можна знайти мальовничі місця. Ця місцина ідеально підійде для відпочинку на природі, для родинного пікніку або відпочинку з друзями. Рось – річка, яка утворювалася тисячі років тому і поступово "прокладала" собі дорогу через скельні породи. В результаті утворювалися мальовничі гранітні береги.

Автор: Олег БОЖКО
 

Поблизу можна побачити унікальні Богуславські гранітні відшарування. Це виглядає доволі мальовничо: на берегах річки лежать величні брили, які висотою досягають 10–15 метрів. Камені за віком дуже давні, що надає їм особливої цінності і загадковості.

Автор: Олег БОЖКО
 

Саме ж містечко Богуслав було засноване Ярославом Мудрим у 1032 році. У старому місті встановлено пам'ятник великому князю. Серед містян більшість знає про славетне походження міста та про те, яка знаменита історична особистість заснувала населений пункт. Поруч із пам'ятником стоїть досить цікава будівля, подібних мало в інших містах України. Це кам'яниця (що буквально значить "будівля з каменю" - ред.) 1726 року побудови.

Автор: Олег БОЖКО
 

Старе місто Богуслава за розмірами дуже невелике. Тут можна побачити будівлі віком близько ста рокв. На багатьох із них викарбувана дата - рік побудови. Будівлі належали переважно багатим євреям, яких до війни в місті було багато. Втім, зараз багато зі старих будівель міста перебуває в досить поганому стані і потребують реконструкції. Та, як мінімум, побілки фасадів.

Автор: Олег БОЖКО
 

З Богуславом пов'язано декілька відомих імен. Перш за все це героїня народної думи XVII століття Маруся Богуславка, що потрапила в полон, стала дружиною турецького паші й випустила 700 козаків-невільників із в'язниці. Пам'ятник Марусі розташований у самому центрі міста на березі Росі.

Автор: Олег БОЖКО
 

Не менш відоме ім'я знаменитої української письменниці Марко Вовчок, яку багато хто читав у школі. Це псевдонім відомої письменниці Марії Вілінської. Її музей розташований у декількох кімнатах старого будинку у 100 метрах від центральної площі. Цікаво, що ще 150 років тому вона об'їздила стільки країн і міст, що навіть сьогодні це виглядає незвично. Про це ми дізналися з численних міні-статей у музеї.

Автор: Олег БОЖКО
 

До речі, є в Богуславі й своя "Роксолана". На красивому острові посеред річки Рось височіє пам'ятник народній героїні Марусі Богуславці, дівчині-бранці, що врятувала з турецької неволі 700 українських козаків.

Зараз ви читаєте новину «Досліджуємо Київщину: Богуславські гранітні породи і мальовнича річка Рось». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі