пʼятниця, 02 квітня 2021 20:30

Де за кордоном відпочити удвох за 20 тис. грн

Де за кордоном відпочити удвох за 20 тис. грн
У Єгипті та Туреччині можна відпочити менше, ніж за 20 тис. грн. Фото: pixabay.com

У світі уже понад рік триває пандемія коронавірусу, але чимало українців готові летіти на відпочинок за кордон. Нові держави поступово відкриваються для мандрівників. Зараз таких 104, але їх список постійно змінюється.

Туристичні країни приділяють велику увагу безпеці відпочивальників, при тому вартість турів досить приємна і навіть менша, ніж на українських курортах.

Де можна відпочити та скільки це коштуватиме, в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла власниця туристичної агенції Travel Salon Валентина Гембік.

В яких країнах можна відпочити із бюджетом у 20-25 тис. грн на двох?

Зараз, враховуючи карантинні обмеження, із такими грошима можна летіти в Єгипет. Це відпочинок більше пасивний, навкруги тепла приємна погода, море. Турист в хорошому готелі, де є басейни, ресторани, пропонують різні розваги, екскурсії.

Можна летіти в Туреччину. Хорошим вибором буде Каппадокія, де запускають повітряні кулі. Сюди на тиждень їхати не треба, достатньо 4 днів. Тоді це буде навіть дешевше, десь 16 тисяч гривень на двох. Універсальним місцем для відпочинку є Стамбул. Можна їхати в будь-яку пору року. Завжди буде, що подивитися, чим зайнятися. Інколи туристам і тижня мало для цього.

25 тисяч гривень достатньо навіть, щоб полетіти в Об'єднані Арабські Емірати. Цього достатньо, щоб подивитися країну. Але готель буде не біля моря, в путівку не входитиме харчування, хіба лише сніданки. Тут, крім пляжу, ходять на шопінг, екскурсії, в парки розваг, аквапарки. Проте для більш комфортного відпочинку в ОАЕ, треба мінімум 40 тисяч гривень. Але все залежить від бажань туриста.

25 тисяч гривень достатньо навіть, щоб відпочити в Об'єднаних Арабських Еміратах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість відпочинку – штрафи: як не попасти на гроші під час відпустки

Зустрічаються тури до 15 тис. грн на двох. Цих коштів достатньо чи є якийсь обман?

Є тури навіть дешевші, зокрема в Єгипет із "все включено". Але якість готелю буде дуже сумнівною, харчування скромним, море далеко або, якщо на березі, то виникатимуть проблеми із пляжем. Купуючи дешеві тури, варто обов'язково зважати, що у вартість входять квитки і на відпочинок лишиться небагато. Не всі турагентства попереджають про такі нюанси. Часто на форумах трапляються відгуки відпочивальників, які приїхали, а там порвана постільна білизна чи дірка в стіні. Я не рекомендую купувати такі тури, інколи краще докласти пару тисяч і отримати якісніший сервіс або з таким же бюджетом полетіти на меншу кількість днів.

Які країни підійдуть для спокійного відпочинку, а які для активного?

На кожному курорті є готелі окремо для активного і спокійного відпочинку. Є готелі лише для дорослих, туди із дітьми не селять. Зупиняються лише ті, хто хоче тиші, спокою. А діти, як розуміємо, завжди голосні, швидкі. Для таких туристів ідеально підійдуть острови, наприклад, Сейшели, Мальдіви. Там навряд зустрінете навіть свого сусіда по віллі, адже працівники турбуються про приватність, спокій та особистий простір клієнтів.

Є навпаки сімейні готелі, де для будь-якого віку знайдеться розвага, якісь аквапарки, дискотеки, клуби для дітей, екскурсії. Багато таких в Єгипті, турецькій Анталії.

У які місяці летіти на відпочинок дорожче, а в які - дешевше?

У кожній країні є високий сезон відпочинку і дорожчий, а є низький і дешевший. В Єгипет найкраще летіти в квітні, травні, вересні, жовтні і на новорічні свята. У цей час найкомфортніша погода. Найдешевше летіти в кінці січня, лютому та влітку. Але літом температура досягатиме +45°С. Хоча там сухо, спеку можна терпіти.

В Туреччині найдорожче в липні, серпні і вересні. Ціна падає, коли стає холодно.

В ОАЕ навпаки влітку найдешевше. Там неймовірна спека і вологість. На вулиці ефект сауни, навіть екран телефону запотіває. Ідеальний відпочинок в Еміратах весною та восени. Гарно і зимою, але може бути прохолодно.

Країни Європи, які не мають вихід до моря, універсальні і практично не мають сезонності. Дорожче буде хіба під час свят, наприклад, різдвяних.

Є готелі лише для дорослих, туди із дітьми не селять.

Чому в готелях пропонують дорожчі екскурсії, ніж на вулиці? Чи варто переплачувати?

Гіди від приймаючої сторони туроператора професійні і обов'язково російськомовні, хоча хотілося, щоб знали і українську. Екскурсійний автобус в належному стані із водієм, який готовий до поїздки, має посвідчення, досвід і несе відповідальність за свої обов'язки. Крім того, всі екскурсії туроператора застраховані. Натомість місцеві турфірми, які продають екскурсії на вулиці, часто працюють без ліцензії і не несуть відповідальності за клієнтів. Інформацію розповідають переважно англійською. За якість та комфорт завжди треба платити більше. Краще не ризикувати заради економії кілька десятків доларів. Особливо в не європейських країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська туристка загинула в Єгипті - ЗМІ

Які зміни вніс у подорожі за кордон коронавірус?

Тепер перед вильотом варто обов'язково зробити ПЛР-тест на Covid-19. Проте кожна країна має свої правила щодо тестування. Одні просять здавати тест за 48 годин, інші - 72 години. В Єгипет можна не тестуватися дітям до 6 років, в ОАЕ - до 12. Як правило, тест турист робить за свій кошт, проте деякі оператори пропонують знижки. При цьому бажано страхуватися. Якщо тест виявиться позитивним, а тур уже куплений, то грошей без страховки не повернуть. Якщо турист отримав позитивний тест на відпочинку, його ізолюють в готельному номері. Про нього турбуватиметься персонал. Але знову ж таки обов'язково треба мати страховку, яка покриє додаткові витрати. Стандартна страховка завжди входить у вартість туру. А зараз туроператори ще й пропонують страховку від не виїзду та коронавірусу. Її, в час пандемії, я рекомендую бронювати додатково.

Продовжує працювати "все включено". Але, наприклад, страви шведського столу розташовані за прозорим екраном, турист не сам набирає, а йому подає офіціант. Брати можна будь-що і в будь-якій кількості. Спа-салони, бані, спортзал працюють лише за попереднім записом. Анімації, дискотеки проводять на свіжому повітрі.

Чому туризм в Україні погано розвинений? Як це змінити?

У нас дуже дорого, але якість відпочинку погана. Турист, який був за кордоном, навряд поїде в Одесу. Бо можна за менші кошти відпочити в Болгарії, де теж Чорне море, але чисте і з охайними пляжами.

Щоб розвинути туристичний напрямок в Україні треба вкладати гроші, знання і душу. А у нас часто люблять заробляти на повітрі.

Ці питання варто вирішувати на державному рівні. Зацікавлювати іноземних інвесторів.

Літак, як вид транспорту, користується великою популярністю серед українців. Ним можна швидше і комфортніше подолати велику відстань. Але часто після перельотів пасажири можуть зіткнутися з проблемами багажу. Валізи псують або навіть гублять. Gazeta.ua дізналася, чому зникають багажі і що робити у таких випадках.

Зараз ви читаєте новину «Де за кордоном відпочити удвох за 20 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі