понеділок, 24 червня 2013 19:41

Червневий Крим: Море зливається з небом, хмари пролітають під ногами
24

Фото: Фото: Євгеній Жаровський

Дводенну подорож Кримом почали з Сімферополя. У місцевий аеропорт діставалися літаком з Києва. А аеропортах буваємо не часто, тож здивувало розміщення туалетів сімферопольського - вхід з вулиці та довжелезні черги.

З Сімферополя автівкою попрямували до Бахчисараю - їхати лише близько 30 кілометрів. Зліва по дорозі відкривається вид на кримський гірський масив, а по праву сторону - типові кримські рівнини, степ. Бачили чимало виноградників та лавандових полів. На жаль, потрапили не в сезон цвітіння.

Заїхали у селище Наукове, де розташована найбільша в Україні обсерваторія. Чимало часу походивши чагарниками, аби зробити фото, побачили встановлену далеченько від дороги табличку "Обережно, енцефалітний кліщ. Небезпечно для життя". Також проїхали через селище Приємне побачення. За легендою, там Катерина ІІ зустрілася з князем Потьомкіним. Крим, як відомо, вирізняється милозвучними топонімами. Чого варті, наприклад, назви селищ Чистеньке та Ароматне.

Намилувавшись придорожніми краєвидами, приїхали до колишньої столиці Кримського ханства - Бахчисарая, що розташований на схилі Внутрішньої гряди Кримських гір у долині річки Чурук-Су. Завітали до головної визначної пам'ятки міста - палацу кримських ханів Хан-Сарая, який побудований без єдиного цвяха. З місцевої їжі особливо варто спробувати салат по-татарськи, суп "Юфак аш" з малесенькими пельменями та янтики.

З Бахчисарая поїхали до Ялти. Біля села Танкове відкривається гарний краєвид на Бельбецький каньйон, що є долиною однойменної річки. Його довжина становить близько 5 кілометрів, висота бортів сягає 70 метрів, а глибина - 160 метрів. За селом зліва від дроги видно жерла скелястих гротів.

За селищем Соколине дорога пірнула під завісу густого листяного лісу. Там починається довгий підйом серпантином. Дорога змінює напрямок понад 100 разів. Схили густо вкриті деревами, тож вид на сусідню гору відкривається лише інколи. На висоті 1 кілометр виїхали на відкрите плато кримських гірських луків - Ай-Петринську яйлу. Біля гори Бедене-Кир видніється комплекс радарних станцій спостереження.

Трохи поодаль - видовий майданчик над обривом скелі на висоті 1,2 кілометра. Звідти відкривається панорама узбережжя від Аю-Дагу до гори Кішка. Там здається, що гладь моря зливається з небом, а хмари пролітають під ногами.

Спускалися крутим південним схилом Головної гряди Кримських гір, зробивши безліч поворотів, чимало з яких - по 180 градусів. Бачили кримські сосни із пласкими кронами - витвір сильних вітрів. Зліва розташований найвищий водоспад України - Учан-Су.

Звідти попрямували до Алушти. Переночувавши в готелі, наступного дня взяли участь у невеличкій регаті вздовж Південного узбережжя Криму. Краєвид з яхти відкривається дивовижний: набережна Ялти, Ведмідь-Гора, Ластівчине гніздо, Лівадійський палац тощо. По обіді рушили до аеропорту трасою Алушта - Сімферополь. Дорогою завітали до одного з тамтешніх ресторанів, де подають страви з оленя, косулі, зайця, фазана, дикого кабана та дикої качки. Примітно, що всю дичину постачають з кримських мисливських угідь. Вздовж дороги стоять численні ятки з домашнім медом, який теж варто спробувати.

/media/video/503755/1_503755.mp4

Зараз ви читаєте новину «Червневий Крим: Море зливається з небом, хмари пролітають під ногами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі