понеділок, 08 жовтня 2018 16:51

5 тисяч гривень за ніч - чим дорогі польські курорти притягують українців
16

Вулички міста Перемишль
Фото: Анна Балакир
Найвища у Польщі дамба розташована на Солінському озері
Солінське озеро - найбільше у Польщі штучне водосховище
Осципки, або копчений овечий сир - традиційна гірська страва у Польщі
Традиційна польська страва - книш начинений картоплею

Підкарпатське воєводство лежить на кордоні з Україною. Це - неширокі дороги, багато сіл та невеликих містечок. До виселення під час операції "Вісла" 1947 року тут жили лемки та бойки. Етнічні українські території займали половину регіону. Сьогодні українцями себе називає 11 % мешканців Підкарпаття.

Автор: Анна Балакир
  Панорама підкарпатського польського містечка
Панорама підкарпатського польського містечка

Польське Підкарпаття притягує любителів відпочинку на природі. М'які лінії невисоких Бещадів та Бескидів створюють ненав'язливий краєвид. Помилуватися ним у незвичний спосіб можна на Бещадських велосипедних дрезинах. Вони з'явилися 2015-го в селі Угерці Мінеральні на 140-річній залізничній колії, яка давно не працювала. Механізм велодрезини приходить в рух завдяки силі ніг людини. Польська туристична організація назвала розвагу найкращим туристичним продуктом 2015 року.

Автор: Анна Балакир
  Шлях велодрезини складає 6 км в один бік
Шлях велодрезини складає 6 км в один бік

Завдяки хорошій екології та здоровому способу життя воєводство багато років поспіль має найвищу тривалість життя: 83 роки живе в середньому підкарпатська жінка, більше 75 років – чоловік. Тут можна поліпшити своє самопочуття та відпочити у садибах зеленого туризму і найкращих спа-центрах. Один з таких, чотирьохзірковий готель "Арламів", заховався поміж карпатських лісів, за 40 км від Перемишля. День перебування в готелі восени коштує 260 злотих - 2 тис. грн - з людини. У новорічну ніч в середньому 700 злотих - 5,3 тис. грн. На свята в "Арламів" приїжджає багато українців.

"Після виселення з навколишніх територій під час "Вісли" корінних українців місцевість лишалася дикою та малозаселеною. Тому її обрали для зведення бази відпочинку для комуністичних діячів, - розповідає рецепціоністка комплексу. - Широко про "Арламів" стало відомо 1982 року, під час воєнного стану у Польщі. Тоді влада привезла замість в'язниці сюди лідера "Солідарності" Леха Валенсу. Утримувала дев'ять місяців. Першокласні умови, певно, були підкупом. Хотіли, щоб був з ними за одне. Сьогодні Леха Валенсу майже щороку можна зустріти на відпочинку в "Арламові" – їздить на лижах, рибалить, гуляє по лісу, фотографується зі всіма охочими".

Читайте також: 50 рецептів коропа та вино з хмелем - як смачно відпочити у Польщі

Підкарпаття налічує близько 160 виноградників. Тут діють невеликі приватні виноробні. Місцевий клімат сприятливий для виготовлення ігристих вин.

"Маємо тут другий регіон Шампань - схожий клімат, стільки ж світла і сонця, - розповідає Ришард Сконтічний, власник чотирьохзіркового готелю "Двір Комборня" в селі Корчина. Чоловік зібрав колекцію вин Карпат. - Місцеві вина дорогі, їх виробляють мало. Майже всі процеси відбуваються вручну. Коштують в середньому 60 злотих (460 грн. – "Gazeta.ua"). Це удвічі дорожче, ніж імпортовані. На весну їх у магазинах не знайдете – розходяться".

Автор: Анна Балакир
  Осципки, або копчений овечий сир - традиційна гірська страва у Польщі
Осципки, або копчений овечий сир - традиційна гірська страва у Польщі

Прикарпатська кухня використовує кулінарні традиції корінних народів, які жили тут. Прозяки - бещадське печиво на кефірі. Мають яскравий присмак соди - "прози" по-місцевому. Прозяки - ледь солодкі. Найкраще смакують ще теплими з часниковим маслом або з домашнім сиром і зеленню. З кухні лемків та бойків тут залишилися гречаники. Квашений зелений кизил можна спробувати на Фестивалі кизилу в Дендрологічному парку в Болестрашице.

"Фестиваль проводимо щороку у вересні, - каже Ева Антонєвська, співробітниця парку. - Приїжджають тисячі людей з цілої Польщі. Тут продають саджанці кизилу, мармелад та варення з нього, квашений кизил. Останній називають "польські оливки". Раніше його навіть видавали за дорогі, привезені з півдня оливки. На фестивалі широко популяризуємо місцеву кухню. Локальні виробники привозять тверді сири, болестрашицькі господині готують бігос, гуляш, пиріжки з гречкою, тістечка".

Автор: Анна Балакир
  Городні чучела у дендропарку в Болестрашице
Городні чучела у дендропарку в Болестрашице

На Підкарпатті збереглося багато палаців та садиб найвідоміших шляхетських родів. У більшості з них можна пожити в атмосфері та інтер'єрі минулих часів.

Читайте також: "Беруть на керівні менеджерські посади" - кожен 10-й у польському місті - українець

Замок у Красичині - один з найкрасивіших ренесенсних палаців Європи. Має парк на 14 га зі столітніми дубами та липами. Замок популярний серед закоханих та весільних пар. Готель при ньому пропонує романтичний пакет на вихідні за 440 злотих - 3,3 тис. грн. Включає одну ночівлю зі сніданком, пляшку вина, вазу фруктів або букет у номері і романтичну вечерю при свічках.

Регіоном проходить "Шлях дерев'яної архітектури". Він пропонує оглянути старі дерев'яні церкви, костели з дерев'яною оздобою та дерев'яну забудову невеликих містечок. У скансені в Сяноку заново збудували центральну частину старого підкарпатського містечка - Галицький ринок. Відтворили інтер'єр 100-річної перукарні, магазину чи годинникової майстерні.

Автор: Анна Балакир
  Галицький ринок у музеї під відкритим небом в Сяноку
Галицький ринок у музеї під відкритим небом в Сяноку
Столиця Підкарпатського воєводства - Жешув. Це один з найбільших академічних осередків Польщі. Серед місцевих студентів багато українців. Жешув входить до переліку міст, які найстрімкіше розвиваються в країні. З 2006-го його територія виросла майже вдвічі.
Зараз ви читаєте новину «5 тисяч гривень за ніч - чим дорогі польські курорти притягують українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі