четвер, 16 лютого 2012 13:17

Андорру можна проїхати по прямій за 10 хвилин
39

Фото: фото: Олена ПАВЛОВА

4 дні провела в невеличкій гірській країні в Піренеях, де всі говорять каталанською і одне одного знають - Андоррі. Жили в столиці, Андорра Ла Велья. Розташована вона у долині річки Валіра, з обох боків - гори. Столиця Андорри - найвисокогірніша в Європі, розташована на висоті 1029 метрів над рівнем моря.

Країна вражає тим, як ефективно організований простір. На головну площу міста з головної вулиці треба підійматися ліфтом на 5 поверх. Здається, Андорра Ла Велья не має гострих кутів - усі будинки на розі вулиць мають фасади, вигнуті напівколом. Дороги із плавними поворотами. Тішать вуличні вказівники: направо - Іспанія, наліво – Франція. Місцеві жартують, що проїхати країну машиною можна було би за 10 хвилин, якби дорога пряма була. Так це займає 45. Площа заселеної території в країні - 60 квадратних кілометрів. Решта 400 – гори, озера, ліси.

Андорра Ла Велья - дизайнерське місто. Здається, спеціально продумані навіть кольори. Паркан, що ховає будівництво нових урядових споруд, того ж відтінку зеленого, що й паростки квітів, які ростуть на вулицях - навіть взимку. В Андоррі почала розрізняти на 115 відтінків сірого більше. Місцева влада заборонила використовувати за основу при будівництві інші матеріали окрім каменю і дерева. Усі дахи викладені одним із виду сланцю. Стіни - з різноманітних каменів - сіро-брунатних тонів. Де-не-де у горах та містах залишилися борди – старовинні двоповерхові кам'яниці, де на перших поверхах зберігали сіно і жила худоба, тепло від якої обігрівало людей.

Андорра має 85 тисяч мешканців і 100 тисяч туристів на рік. Половина з них - іспанці. Але вулицями столиці і магазинами алкоголю та парфумів можна зустріти багато росіян. Поводяться чемно, на  "типових рашен" з анекдотів зовсім не схожі.

Їдуть сюди кататися на лижах. Два найбільші гірськолижні курорти – Vallnord і Grandvalira. Півдня (з 13 до 17год) для дорослих у сезон у Ґранвалірі  коштують 34 €, день – 43 €, у Вальнорді півдня  - 30 €, день – 38 €. Для людей 65-69 років - удвічі дешевше.

Перший підйомник для гірськолижного катання в Андоррі був встановлений 1952-го. Зараз в країні 112 підйомників, які можуть за годину транспортувати 150 тисяч лижників. Довжина лижних трас у Vallnord сягає понад 90 кілометрів, Grandvalira – понад 200. Туристів багато, але траси настільки продумані і різноманітні, що навіть на доріжках для новачків можна не боятися, що хтось такий самий вправний вріжеться в тебе на усій швидкості розкарячених плугом лиж – простору вистачає всім. Каталася на обох курортах, падала рази три, щоб відпочити, поки мій надто ретельний російський інструктор не бачив.

Андорра не належить до ЄС. Завдяки особливій податковій політиці, алкоголь, сигарети, дорогі парфуми і брендові товари тут дешевші, ніж у Європі. Тому мешканці сусідніх країн їздять сюди на шоппінґ. Розпродажі каталанською - Rebaixes. Головні два періоди знижок – взимку з кінця грудня до кінця лютого і влітку – з кінця червня до кінця серпня. Починаються розпродажі завжди на кілька днів раніше, ніж у сусідніх Іспанії і Франції. Ввечері столиця виглядає як величезний торговий центр. Працюють бутіки до 18-19 вечора. Купують тут переважно люксові товари – парфуми, годинники, дизайнерські речі. Якісні блузки і светри від простіших брендів коштують від 20 €, взуття – від 30-40 €, сумки від 25 €, шкарпетки - 3 €. Ціна залежить від марки.

Проста кава коштує 1€, , пиво 1.50 €, квиток в кіно – 5.50 €. Стільки ж - 5.50 € - коштує там наприкінці січня кілограм свіжої полуниці. Вечеря у ресторані з вином – 40 €, ланч у кафе – 10-20 €. Найдешевші вина в магазині – від 1.7€, порція хамону (тонко нарізаної сиров'яленої шинки) – від 1 €, сири – 1.7 € упаковка.

З історичних пам'яток найбільше вразив "Дім Долин" - Casa de la Vall - старий парламент Андорри. Розташований у маленькій старовинній кам'яниці. У парламенті Андорри 14 чоловік і 14 жінок. У залі засідань три столи. Головний - з тронами для співволодарів князівства - президента Франції і іспанського єпископа. Решта - для парламентарів та урядовців. Поруч - 9 лав для простого народу - на засідання парламенту може прийти кожен охочий. Важливі документи зберігають у "Шафі семи ключів" - відкрити її можна тільки 7 ключами, по одному з кожного регіону Андорри. Збирається парламент тричі на рік. Приходять у старовинних костюмах - у кумедній камізельці і трикутнику на голові. Підземний хід вів до в'язниці, тепер сполучає старий і новий парламент. У сучасній в'язниці в Андоррі сидить зараз 30 злочинців, кримінальних - менше третини.

Офіційна мова у Андоррі – каталанська. Батьки самі обирають освітню програму для дітей – іспанську, андоррську чи французьку. У першій навчання ведеться іспанською, також вивчають каталонську мову і англійську. Французька – навчання французькою, вивчають іспанську, каталонську, англійську. Більшість вчиться за андоррською системою, де уроки читають двома мовами – каталанською і іспанською чи французькою. В класі може бути два вчителі, які викладають один предмет, наприклад, математику. В Андоррі є один університет, але більшість після школи їдуть вчитися до Барселони або Тулузи.

Більшість населення – католики. По країні розкидані старі католицькі храми, зведені у романському стилі. Випадково застала похорон у старовинній церкві Сан-Естеве 12 століття. Спочатку навіть подумала, що це весілля. Ошатно вдягнутих людей супроводжувала машина, прикрашена трьома стильними букетами-вінками зі стрічками житєрадісних кольорів.

В столиці понад тридцять готелів. Найдешевші – двозіркові – можна знайти від 30 €. У чотири-п'ятизіркових готелях ціни сягають за 100. Наприклад, у чотиризірковому готелі на центральній вулиці столиці, стандартний номер зі сніданком коштує від 120 €, сніданком і вечерею – 160 €.

Власних віз Андорра не вимагає. Але щоб потрапити до країни, потрібно перетнути кордон Франції або Іспанії. Інтереси Андорри в Україні представляє консул Іспанії. Тож ми отримували візу у іспанському посольстві. Летіли на WizzAir Київ Жуляни - Барселона Жирона. Це новий рейс, зараз літає двічі на тиждень, а з 29 березня - тричі на тиждень (по вівторках, четвергах, та суботах). Ціни - від 505 грн в один бік. У вартість включена одна одиниця багажу – до 30 кілограмів і ручний багаж до 10 кілограмів. Платити краще банківським переказом. Вартість квитка залежить від часу замовлення – чим раніше, тим дешевше. Також є ряд спеціальних пропозицій, наприклад для членів Wizz Exclusive Club квиток коштує від 415 грн.

У літак заборонено брати рідину. Везла розчин для контактних лінз. Для цього переливала у прозору пляшечку до 100 мілілітрів, яку пакувала у спеціальний пластиковий пакет із защіпкою. Але на борт можна брати рідину, куплену у магазині Duty Free в аеропорту.

Летіти 2 години 45 хвилин. Відстань із Жирони до Андорри – 280 км. Ходять рейсові автобуси, вартість квитка - 30 євро. Їхати три години. Залізниць та власного аеропорту Андорра не має.

Коли сідали у Жироні, бачила три стадіони, на третьому - навіть футболістів. Одразу шок - на 30 градусів тепліше, ніж у Києві, щойно пройшов дощ і пахне теплим морським повітрям Коста Брава. Далі їхали 280 кілометрів через нічну Каталонію. Дивилася на замки в горах, найбільше вразила Берґа - найкрутішими стінами гір та фортецями на вершечках. Три години серпантином, двадцяток тунелів, прорубаних в горах, символічний кордон, де в скляних будках прикордонники дивляться матч Барселони - і ми в Андоррі.

Зараз ви читаєте новину « Андорру можна проїхати по прямій за 10 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі