вівторок, 22 липня 2008 18:36

Відпочинок із малечею планують на кінець літа

Автор: фото: Анна ПОПОВА
  Півторарічний Тарас грається на пляжі готелю ”Макаді Марін” у Єгипті. Дитяче харчування для малюка батьки брали з собою, хоча дитина охоче їла й готельні дієтичні страви. Фото зробили у квітні 2005 року
Півторарічний Тарас грається на пляжі готелю ”Макаді Марін” у Єгипті. Дитяче харчування для малюка батьки брали з собою, хоча дитина охоче їла й готельні дієтичні страви. Фото зробили у квітні 2005 року

"Торік у серпні я з чоловіком і 8-місячною донькою їздила на відпочинок у Туреччину, — розповідає киянка Наталія Орлова, 31 рік. — Мама і друзі переконували, що це безглуздий вчинок. Начебто до 4 років дітей не можна везти літаком і море користі не принесе. Чоловік купив путівку до спеціалізованого дитячого готелю. Відпочили прекрасно і ми, і маля".

Столичні турагентства пропонують тури для дітей віком до 2 років. Ця вікова категорія подорожуючих має назву інфанти. За кордоном є готелі, які пристосовані до потреб немовлят і відпочинку з дітьми.

— Після зльоту Софійка почала плакати, — згадує Орлова. — Віддала її чоловікові, щоб утихомирив. Хоча плач не вгамували, але сусіди із захватом спостерігали за батьком, який намагається заспокоїти дитину. Стюардеси одразу почали пропонувати допомогу.

За два тижні відпочинку у спеціалізованому дитячому готелі Туреччини Орлови заплатили $4500.

— Із дітьми до 2 років радимо їхати у Белек, — починає розмову Володимир Серафіменко, 32 роки, менеджер столичного агентства "Крокус ЛТД". — Це найближче від аеропорту поселення. До нього їхати близько години. Чим швидше родина опиниться в готелі, тим краще для дитини.

Відпочинок у дитячому готелі дорожчий утричі. Якщо двотижневий тур на родину із трьох людей у п"ятизірковому готелі столичні турагентства пропонують за $1700, то перебування в дитячому обійдеться від $5600. Страховий поліс на дітей оформляють за вищим тарифом, ніж на дорослих. Окрім свідоцтва про народження, дитина має бути вписана в паспорт одного з батьків.

— Для сімейного відпочинку краще вибирати "зелений" готель із територією, засадженою травою та зеленню, — пояснює Володимир. — У Туреччині є готелі, на території яких є зелені доріжки, але немає галявин.

За словами Володимира Серафіменка, до кінця серпня на відпочинок у Туреччину та Єгипет з найменшими краще не їхати, спека не піде на користь дитині. Чоловік радить перенести відпустку з малими дітьми на кінець літа — початок осені.

— Попри те, що у спеціалізованих дитячих готелях є кухня для немовлят, дитяче харчування на весь строк подорожі обов"язково треба брати із собою. У тамтешніх ресторанах є дитячий стіл, на якому можна змішувати суміші, та високі стільчики для годування. Кухарі щодня варять дієтичні страви й, перш за все, каші.

Дитяче харчування треба брати із собою

Киянка Олена Тарасова, 34 роки, навесні цього року їздила на відпочинок до Греції із 14-місячним сином.

— Харчування в готелі було чудове, — згадує жінка. — Дитину, яка сама жує, накормити не було проблем. Олексійка я годувала тамтешніми творожками й кашками. Він із задоволенням гриз рисові кільця.

З України жінка везла харчування в баночках — дитячі м"ясні та рибні консерви. На столі з їжею для дітей щодня були йогурти, свіже молоко, декілька видів пластівців, картопляне пюре, тушковане м"ясо і приготовані на пару й без солі овочі.

Менеджер туристичної мережі "Гарячі путівки" Надія Беспалова, 29 років, запевняє, що кімнати у спеціалізованих готелях для дітей мають більший розмір — не менше 20 кв. м.

— При купівлі туру ми заздалегідь дзвонимо в готель й повідомляємо вік дитини, — розказує Беспалова. — Для дитини до 2 років місце в літаку не заплановане, тож під час подорожі маля сидітиме на руках у батьків.

У номері для батьків із дитиною є колиска, ванночка для купання та пристрій для підігріву пляшечок. Якщо батьки не захочуть брати із собою візочок, у готелі його дадуть безкоштовно.

На території закладу працюють няні. Вони доглядають за дитиною за додаткову плату. Година послуги коштує $10–20.

У літаку малих дітей поять водою

Лікар-педіатр порадила Наталії Орловій за півгодини до вильоту закапати доньці в ніс та вуха краплі. Кондиціонери на борту пересушують та охолоджують повітря, слизові оболонки пересихають. Через дискомфорт дитя плакатиме.
Під час підняття та при посадці літака батьки поїли доньку водою. Лікарі кажуть, що ковтальні та жувальні рухи зм"якшують відчуття перепадів тиску.
— Педіатр попередила, щоб я не купала дитину у воді менше 26 градусів, — згадує Олена Тарасова. — Та й плавати більше ніж півгодини дітям заборонено, немовля може переохолодитися та замерзнути.
Зі жарознижувальних педіатри порадили взяти не пігулки, а свічки.

Зараз ви читаєте новину «Відпочинок із малечею планують на кінець літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі