четвер, 26 серпня 2010 04:43

В Індії біля храму роздають палиці від мавп

Автор: фото з сайта www.puerrtto.livejournal.com
  Біля індійських храмів мавпи чіпляються до туристів. Якщо вкрадуть у вас якусь річ, її можна повернути в обмін на банани
Біля індійських храмів мавпи чіпляються до туристів. Якщо вкрадуть у вас якусь річ, її можна повернути в обмін на банани

Візу в Індію роблять два дні за $40 у Києві. Переліт Київ— Мумбаї триває до 9 год., коштує $500–1000. Індійські рупії купують по 44–45 за долар. Улітку краще їхати на північ країни — у гірські штати Хімачал-Прадеш, Уттаркханд або до Пенджабу. У сезон дощів температура там не піднімається вище 23°С.

Аби поїздка запам"яталася, гід-індус 29-річний Раджнеш, радить побувати на Ганзі, у храмі бога Ханумана, зустрітися з далай-ламою, сходити на місцевий ринок.


Скупатися в священній річці Ганга.

Місто Рішікеш у штаті Уттаракханд відоме, як столиця йоги. Улітку сюди прибувають тисячі паломників. Індійці долають по 300 км, щоб скупатися та набрати води в річці Ганга.

— На світанку індуїсти співають над рікою гімни на честь Ганги-матері. Жінки купаються в сарі, чоловіки роздягаються до трусів, — каже гід. — У воді багато срібла, тому мокрий одяг блищить на сонці. Вважають, що Ганга змиває із душі бруд.

На березі за 5–10 рупій можна купити розколоті кокоси з ароматичними паличками всередині. Їх підпалюють і пускають за течією.

Білих туристок місцеві чоловіки фотографують на мобільні телефони та старі плівкові фотоапарати. Заглядають, як підкочують джинси, бо, за традицією, показувати частину ноги вище щиколоток — непристойно для жінок.


Нагодувати мавп у храмі бога Ханумана на вершині гори в Шимлі.

Мавп в Індії побоюються через непередбачувану поведінку та гострі зуби. Але їх підгодовують із поваги до бога-напівмавпи Ханумана.

Найбільше приматів живуть у гімалайському місті Шимла. На вершині місцевої гори розміщений храм. Угору йдуть пішки десь 1,5 год. Можна орендувати коня за 600 рупій.

Біля воріт храму роздають палиці для захисту від мавп. Ними треба стукати перед собою, аби розлякувати тварин. Радять, не дивитися тваринам в очі — від цього вони шаленіють і можуть напасти.

— Приматів можна годувати фруктами або горіхами. Тримайте міцно сумку, — попереджає Раджнеш. — Мавпи крадуть мобільні телефони, гаманці. Якщо служителям храму вдасться їх умовити, речі повернуть в обмін на банани.


Побачити далай-ламу в його резиденції в Дарамсалі.

— Це рідко кому вдається, бо він часто подорожує. Після вигнання з Тибету далай-лама XIV оселився в місті Дарамсала на півночі Індії. Відтоді сюди приїжджають паломники зі всього світу. Для особистої зустрічі треба подавати документи з фотокарткою за тиждень.

Дорогою до зали обшукують, забирають ножі, запальнички та сірники. Усередину пускають босими та просять не фотографувати. Якщо далай-лами немає, його крісло-трон на подіумі накрите рядном. Паломники тижнями чекають на його появу. За добу проживання в гостьовому комплексі платять рупію. Сплять на підлозі, їдять безкоштовно.


Скупитися на ринку Чадні-чоук в Нью-Делі.

Найбільший ринок індійської столиці Нью-Делі працює по буднях у районі Чадні-чоук. Тут можна купити все — від ювелірних прикрас до верблюда. Туристи найчастіше купують срібло, золото, мармурові тарілки, ром та ілюстровану Камасутру.

Ціни для туристів завищені вдесятеро. За півгодини торгів можна збити ціну вдвічі. Якщо розказувати про голодну родину, згадувати богів і пильно дивитися в очі — можна виторгувати ще чверть. По суботах у районі працює нелегальний ринок крадених речей. Продають поцуплені валізи та одяг. Поліція про ринок знає, але не закриває.

Зараз ви читаєте новину «В Індії біля храму роздають палиці від мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі