середа, 20 червня 2007 15:44

У вартість номера в Гельсінкі входять сніданок і сауна

У травні я їздила до Гельсінки на пісенний конкурс Євробачення. Із Києва планувала дістатися до Санкт-Петербурга, звідти до столиці Фінляндії 5,5 год. Але поїзд із Києва до Пітера їде весь день, ніч і ранок до 11.00. Зручніше добиратися через Москву. Із Ленінградського вокзалу російської столиці о 22.50 щодня ходить прямий фірмовий поїзд "Лев Толстой". У Гельсінкі він прибуває об 11.35. За подорож у вагоні другого класу я заплатила 90 євро. Перший клас відрізняється тим, що в купе не четверо, а двоє пасажирів. А квиток коштує майже на 40 євро дорожче.

У Гельсінкі є понад десять хостелів. Там дешевше винайняти кімнату, ніж у готелі. Одномісний номер у "Фенно" обійшовся у 72 євро за добу. (За 56 євро можна було взяти номер із туалетом і душем на коридорі). У вартість входив сніданок і ранкова сауна. Крім ліжка, стояв телевізор, телефон, письмовий стіл, шафа, холодильник і електроплита. Але для готування треба везти з собою каструльку або чайник, бо там тільки разовий посуд.

Із містом я познайомилася за годину. Маршрут трамвая N3Т наче створений для оглядової екскурсії містом: палац "Фінляндія", парламент, Національна опера, Сенатська площа, де виступають рок-гурти. Квиток на трамвай коштує 2 євро, на автобус — 2,2 євро. Мандрівникові вигідно купити проїзний. На один день — за 6 євро або на три дні за 12. По ньому можна їздити в автобусі, метро, трамваї, приміському поїзді й на поромі. "Річкові трамваї" та пороми ходять до островів. За 15 хв. можна дістатися до однієї з найбільших морських фортець світу на острові Суоменлінна. А на іншому — Коркеасаарі — розташований міський зоопарк Гельсінкі.

Усередині вокзалу не виявилося ані крісел, ані лавок. Дехто сідав на підлогу, підстеляючи газети

На головній вулиці міста — проспекті Маннергейма — є давній кіноцентр "Рекс". У ньому багато кафешок із літніми майданчиками у дворі, де виступають місцеві музиканти. Фіни приходять компаніями і п"ють вино. Келих червоного сухого коштує 10 євро. Півлітровий бокал яблучного або грушевого сидру — 5 євро.

Недорого й смачно поїсти, як у Києві, скажімо, в "Пузатій хаті", у Гельсінкі ніде не вдалося. 400 мл не дуже смачного фінського пива та салат із капусти, креветок і сиру-моцарелли коштували 12,50 євро. Стакан апельсинового соку обійдеться у 2 євро, кава — 2,2–2,7 євро, найдешевший гамбургер — 2,75 євро. А пачка цигарок "Мальборо Лайтс" – 4–5 євро.

В інший день випало обідати в кафе "Урсула" на березі Фінської затоки. Якщо дозволяє час, там приємно посидіти на березі й помилуватися теплоходами і поромами, які ходять до Таллінна та Стокгольма. У ясну погоду видно столицю Естонії Таллінн. Це місто, як і Гельсінкі, стоїть на березі Фінської затоки.

О 7.00 ранку зібралася їхати з Гельсінкі до Санкт-Петербурга поїздом. На залізничний вокзал прибула близько п"ятої ранку. На ніч його зачиняють. Довелося гуляти кругами півгодини. Усередині вокзалу не виявилося ані крісел, ані лавок. Дехто сідав на підлогу, підстеляючи газети.

Чотириденна поїздка обійшлася у 580 євро.

Зараз ви читаєте новину «У вартість номера в Гельсінкі входять сніданок і сауна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі