вівторок, 02 вересня 2008 15:01

У німецький бункер впускають безплатно

На початку серпня туристам та жителям Німеччини вперше показали бункер  колишнього керівництва НДР. Його відкриють для відвідувачів до кінця жовтня.

Бункер збудували на випадок ядерного удару в Берліні. 1983 року будівлю вважали найсучаснішою спорудою в країнах Варшавського договору. Сучасні експерти погоджуються, бо й досі не знають, як зроблені підвішені кімнати-контейнери для пом"якшення дії ударної вибухової хвилі. Споруду постійно тримали у стані бойової готовності й повної секретності. Але жодного разу не використали за призначенням.

— Бункер такий великий, що в ньому легко загубитися, — розповідає Себастіан Теншерт, 44 роки, залізничник та екскурсовод за сумісництвом.

Підземний притулок спорудили в лісі поряд із містечком Пренден на північ від Берліна. Триповерхова будівля розташована на глибині 21 м під землею. У бункері є 400 приміщень, велика кухня і конференц-зал.

Бункер збудували так, щоб 400 чоловік, повністю ізольовані від зовнішнього світу, захищені від радіації, хімічної та біологічної загрози, могли прожити в ньому 14 днів. Об"єкт слугував і запасним командним пунктом, бо тут були усі засоби зв"язку.

Бункер збудували так, щоб 400 чоловік могли прожити 14 днів

У "годину ікс" тут мали знайти притулок лідер НДР Еріх Хонеккер, генерали, партійні боси, міністри, армійські й цивільні помічники.

Після об"єднання Німеччини бункер залишився без нагляду. Кілька років мародери розтягували інвентар із бомбосховища. Згодом біля входу поставили поліцейський пост. Протягом 15 років доступу в середину приміщення не було.

Нині оглянути бункер можуть групи по 10 чоловік. Екскурсія безплатна.

Восени вхід у приміщення заллють бетоном.

Зараз ви читаєте новину «У німецький бункер впускають безплатно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі