Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2007 17:04

У Мексиці є магазини без жодного цінника

Автор: фотоз домашнього архіву Світлани Печурової
  Киянка Світлана Печурова у священному мексиканському місті Чічен-Ітца. Позаду — руїни обсерваторії. Вона вважалася першою астрономічною будівлею в Центральній Америці
Киянка Світлана Печурова у священному мексиканському місті Чічен-Ітца. Позаду — руїни обсерваторії. Вона вважалася першою астрономічною будівлею в Центральній Америці

"Навіть не мріяла, що восени зможу два тижні відпочити в Мексиці, — розповідає киянка Світлана Печурова, 29 років. — Подорож мені подарували родичі на день народження. Це — в рамках туристичної програми обміну. Треба було оплатити дорогу й додаткові екскурсії. А жили в мексиканців, які погодилися нас прийняти".

У Києві сформували групу з 16 учасників туру.

— До Мексики, з пересадкою в Амстердамі, летіли 15 годин, — розповідає Світлана. — В аеропорту нас зустріла жінка, яка відповідала за наше перебування в Мехіко. Там ми пробули добу.

Для українців улаштували автобусну екскурсію містом. Групу привезли на центральну площу країни — площу Конституції. Там є найбільший мексиканський Кафедральний собор у стилі бароко.

— Ми стали свідками демонстрації-протесту вчителів. Вони виступали проти маленької заробітної плати — 700 доларів на місяць.

Більшість шкіл у Мексиці — приватні. Їхні території загороджені високими сітками, й ніхто сторонній не може увійти всередину. Це заходи безпеки, бо в Мексиці часто викрадають дітей.

— Нас попередили: коли починає темніти, по вулицях Мехіко гуляти небезпечно. І поза територією готелю ніхто не несе за нас відповідальності. У тамтешніх крамничках та банках обов"язково треба перераховувати гроші, — радить Світлана. — Бо можуть недодати і 100 доларів.

У Мексиці є магазини без жодного цінника.

— Продавець дивиться, як ти одягнений, і вигадує вартість. Якщо торгуватися, то ціну можна збити відсотків на 70. Але в централізованих супермаркетах такого немає.

Мексиканці люблять, коли після трапези дякуєш і кажеш, що їжа була дуже смачною. Якщо лишити на тарілці недоїдене, можуть засмутитися, що гостям страва не смакувала.

Із серпня до жовтня в Мексиці сезон дощів

— Там дуже багато овочів — це рай для вегетаріанців! — веде далі Печурова. — Близько 20 сортів чилійського перцю! Він різний за смаком і гостротою, за формою і кольором — кругленький, гострий, видовжений. Були чорні перчини завдовжки 20 сантиметрів, приплюснуті, наче лапті. Кілограм перцю в крамниці коштує на наші гроші близько 15 гривень.

Печурова скуштувала солодкі плоди кактуса "туна". Вони правильної овальної форми, подібні до груш. Поверхня вкрита підступними непомітними колючками, тому брати його треба спеціальною перчаткою.

— Чиститься як банан — шкірка знімається м"яко, — пояснює Світлана. — Усередині є кісточки, які можна їсти. За кілограм такого кактуса просять 2–3 гривні.

Українська туристка їла і традиційну мексиканську страву — пасту з квасолі. Квасолю перетирають на пюре, намазують на маїсові коржики. Ті хлібці випікають із відвареної, перетертої на кашу кукурудзи на відкритій розжареній плиті.

— Коржики мені сподобалася, а боби мають специфічний смак.

Наступного дня група полетіла до міста Халапа на сім днів.

— Я жила в сім"ї вчителів, — каже киянка. — Родина не дуже багата, але мають будинок і машину, що вважається показником достатку.

На решту шість днів туристи поїхали до Карибського моря. Жили в готелі на узбережжі.

— Я, правда, на пляжі була тільки два дні, — каже Світлана. — Решту часу їздила по екскурсіях.

Жінка відвідала релігійний мексиканський центр — місто Чічен-Ітца. Там є піраміда Кукулькана, яка вважається сьомим дивом світу. Її ще називають пірамідою пернатого змія. У конструкцію закладена календарна символіка. Наприклад, нагору веде 91 сходинка. Якщо скласти сходинки з усіх чотирьох боків і майданчика нагорі піраміди — вийде 365 сходинок, як днів у році.

Із серпня до жовтня в Мексиці сезон дощів.

— Ми купалися в листопаді при температурі плюс 25. Але мексиканці вважають таке море холодним.

Подорож до Мексики разом із п"ятизірковим готелем на узбережжі та екскурсіями обійшлася у більш як $3 тис.

У Місті мертвих збереглися дві піраміди

Під час перебування в Халапі киянка Світлана Печурова їздила на екскурсію до міста Сімпоала. Це Місто мертвих. У ньому збереглося дві піраміди заввишки близько 25 м. Сучасники назвали їх пірамідою Сонця і пірамідою Місяця. Вони не схожі на єгипетські.
— Мексиканські піраміди ступінчаті й не мають внутрішніх приміщень, — пояснює Печурова, — хоча в піраміді Сонця і знайдені релігійні помешкання. Але туристів туди не пускають. На її вершечку був храм на кшталт невеликого будиночка з солом"яним дахом. Там здійснювали жертвоприношення.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці є магазини без жодного цінника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути