вівторок, 18 березня 2008 15:24

У Коломні треба випити медовухи

Місто Коломна розташоване за 110 км від російської столиці Москви.

У центрі збереглися храми ХIV–ХIX ст., оточені мурами з червоної цегли — коломненський кремль. На вході туристів зустрічає чоловік у давньоруських обладунках — шоломі, кольчузі — і дівчина з  підносом із чарками медовухи. Щоб зайти усередину, треба скуштувати напій.

"Воїн" веде до кімнати зброї. На стінах висять списи, мечі, сокири та булави. На манекенах військові обладунки.

— Це зараз можна все вирішити за допомогою атомної бомби, — каже працівник закладу 30-річний Олег. — А пращури мусили захищати землі з мечем у руках.

Чоловік пропонує роздивитися та приміряти копії обладунків. Туристи кидаються натягувати на голови важкі шоломи й фотографуватися з мечами та щитами.

За кілька хвилин у дверях з"являється високий кремезний бородань. Він теж одягнутий у кольчугу, масивні шкіряні рукавиці з металевими пластинами.

— Прошу піднятися на верхній поверх башти, — говорить басом.

Нагору ведуть вузькі сходи. Будівля заввишки з 9-поверхівку. Бородань розповідає, що на Русі були воїни-дружинники та воїни-селяни. Перших від народження навчали військовому ремеслу. У 18 років юнак ставав професійним убивцею. Він володів усіма видами зброї й міг битися двома мечами одночасно.

Чотири хлопці в бойовій амуніції давньоруських воїнів показують, як билися дружинники. З усієї сили наносять та відбивають удари мечів. Скрегоче метал, від нього відлітають іскри. Туристи прижмурюють очі.

Йдемо до Маринкиної башти. Кажуть, там сиділа донька бідного польського шляхтича. Вона вийшла заміж за Лжедмитрія, який видавав себе за сина Івана Грозного. Католичка не подобалася царському оточенню. Царя вбили і Маринка втекла до Коломни. Коли до міста підійшли польські війська, вона наказала впустити їх. Військо розграбувало церкви та монастирі. Царицю спіймали й посадили в башту. Там вона померла.

— Існує легенда, що Маринка була чаклункою. Уночі оберталася вороною й літала навколо башти. Церковнослужителі освятили вежу, і птах не зміг знову стати людиною, тому й досі кружляє навколо башти. Це вигадка. Але з семи башт, що залишилися, саме навколо цієї постійно літають ворони, — розповідає 23-річна Олена, яка проводить екскурсію.

Поїздка з Москви до Коломни коштує 960 рублів — майже 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Коломні треба випити медовухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі