четвер, 29 травня 2008 19:41

У Херсоні побудують зменшену копію фортеці

За кілька місяців у ботанічному саду Херсонського державного університету має з"явитися міні-копія фортеці кінця XVIII ст.

— На ділянці площею 30 на 40 метрів відтворимо всі споруди Херсонської фортеці в масштабі 1 до 100. Вона буде заввишки 50 сантиметрів. Із висоти людського зросту все видно, — розповідає Сергій Дяченко, 39 років, із Херсонського краєзнавчого музею. — Люди роблять це на громадських засадах, фінансування з бюджету ми не очікуємо.

Створити фортецю в мініатюрі вирішив 42-річний Олександр Семенченко, голова "Лицарського клубу" Херсона.

— У Краєзнавчому музеї 9-річний син побачив панорамний макет фортеці і "захворів", — розповідає чоловік. — Ми шукали, як і де таке можна зробити, — каже чоловік. — Досі не вирішили, з чого будуватимемо. Хочемо використати камінь, але це дорого.

Проект підтримала громадська організація "Толока".

— У червні Херсону виповнюється 230 років. До ювілею міста ми викопаємо рів, наповнимо його водою й пустимо іграшкові кораблі — то символізуватиме Дніпро. Посадили ялівець і туї. Намітили, де будуть основні об"єкти, тобто перенесли план будівництва з паперу на землю, — розказує Микола Музика, 57 років, із "Толоки".

Будівництво Херсонської фортеці завершили 1787 року, до приїзду Катерини II. Споруду зробили із землі, але спроектували математично вивірено, тому фортецю вважали однією з наймогутніших. Під землею обладнали кількадесят тунелів, які виходили за межі споруди на 50-70 м. На території були солдатські казарми. Містечко всередині Херсона мало 16 кварталів. Проте фортеці не довелося витримати жодної облоги. Дотепер від неї збереглися двоє воріт, колодязь і арсенал.

Зараз ви читаєте новину «У Херсоні побудують зменшену копію фортеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі