Ексклюзиви
четвер, 28 квітня 2011 03:30

Туристи дарують молодятам по 150 гривень

Автор: фото з сайта www.tochka.net
  На другий день гуцульського весілля молодятам виносять калач із діркою. Хто відламає більший шмат — буде головним у сімї
На другий день гуцульського весілля молодятам виносять калач із діркою. Хто відламає більший шмат — буде головним у сімї

Турфірми, що пропонують відпочинок у Карпатах, запровадили тури "Гуцульське весілля". Такі відбуваються нечасто. Їх планують на день справжнього  весілля. Туристів поселяють у садибах, пропонують відвідати Коломию, Косів, Яремчу, Верховину.

На весіллі гуляють два дні. Треба мати додаткові 150 грн на подарунок молодятам.

24-річні Сергій та Наталя Осипчуки із космацького присілку Горішній Косівського району на своє весілля зібрали 500 гостей.

У п'ятницю в обійсті нареченої прикрашають весільне деревце. Приносять зрізану верхівку сосни з парною кількістю гілок. Молодь чіпляє на неї паперові квіти та стрічки. Оздоблене деревце ставлять на стіл, де сидітимуть молоді.

У суботу вранці наречену вдягають у традиційний гуцульський весільний стрій. Мати заплітає доньці коси. На плечі кладе накидку з товстого сукна з овечої шерсті.

— Нині такі речі не купляють, а беруть напрокат, — каже сусідка Тетяна.

Опівдні зустрічають гостей. Троїсті музики грають гуцульський марш. До церкви наречені їдуть кіньми. Сергій зустрічає Наталю у вишиванці, білих сукняних штанях. Стрічкою прив'язує до зап'ястя руки нареченої сирний калач, прикрашений бісером.

— Він символізує достаток, — пояснює. — Такі калачі не кожний уміє випікати. Лише старі бабусі.

Після церемонії весільну процесію біля хати зустрічають батьки. Частують дітей калачами з медом, посипають їх пшеницею. Сергій намагається упіймати зернятка. За повір'ям, скільки зловить, стільки дітей матиме.

На гулянці в шалаші тамада оголошує "повницю". Гості по черзі обдаровують наречених. Ведучий голосно називає принесену суму.

Наступного дня в обід — повесілля. Молодій знімають вінок і завивають у хустку. Подружжю виносять калач із діркою. Хто відламає більший шмат, буде головний у сім'ї. Молодята одночасно заглядають у дірку.

— Скільки порахуєте гостей, стільки будете мати дітей, — каже батько.

Сергій із Наталею розламують хлібину навпіл, годують одне одного крихтами і запрошують усіх до танцю.

Зараз ви читаєте новину «Туристи дарують молодятам по 150 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути