вівторок, 28 серпня 2007 14:09

Сергій Александров їде до Туреччини шукати Ноїв ковчег

34-річний Сергій Александров — перший львів"янин, якому дозволили шукати Ноїв ковчег на горі Арарат у Туреччині. За біблійними переказами, після всесвітнього потопу там зупинився Ной і звідти почалася нова історія людства.

— Приблизно раз на п"ять років літо буває таке спекотне, що сніги Арарату розтають і є шанс на знахідку, — розповідає Сергій.

Говорить швидко, поспішає. На спині тримає великий рюкзак.

— Є багато очевидців, які бачили замерзлий ковчег, але немає жодного наукового підтвердження, жодної чіткої фотографії. Можливо, нам пощастить щось зафіксувати. Це була би справжня сенсація. На сходження нам дають чотири дні. Потім ще п"ять-шість — на пошуки ковчега.

Дозволу на експедицію від турецької влади альпіністи добивалися не один рік. Гора Арарат — святиня, яку турки довгий час не відкривали туристам. В експедицію ідуть семеро чоловіків. Сергій Александров — єдиний з України. Решта — росіяни, американці. Вирушають 1 вересня.

Температура повітря на вершинах Арарату — 15–20°С нижче нуля. Біля підніжжя +30–40°С. Сергій каже, що треба мати міцне здоров"я, аби витримати такі перепади. Тому перед поїздкою учасники тренуватимуться на найвищій горі Європи Ельбрусі. Це колишній вулкан — повітря отруєне сірководнем, газами. Туди усі альпіністи їздять тренуватися. Після нього, кажуть, все інше — не страшно.

На Кавказі інструктором-альпіністом працює Сергієва мати.

— Мамі уже 60 років. Усе життя вона присвятила горам. Мене винесла на скали у Винниках біля Львова, коли мені ще й року не було. Маю вдома таку фотографію, — Сергій витирає спітніле обличчя вологою серветкою. — Я вперше поїхав на Кавказ у 16 років. За радянських часів молодшим займатися альпінізмом було заборонено.

Аби заробити на своє захоплення, Сергій возить екскурсії у Карпати, пише статті у туристичні журнали. Каже, що найдорожче обходиться дорога.

— Гори потребують багато грошей. На Арарат піде десь півтори тисячі доларів. Тільки за саме сходження на гору турки беруть 450.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Александров їде до Туреччини шукати Ноїв ковчег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі