вівторок, 01 квітня 2008 18:06

Померти на березі Гангу коштує 5 тисяч доларів

У січні цього року Олена та Михайло Маркови з Ірпеня, що на Київщині, вдруге їздили до Індії. Подружжя три тижні мандрувало країною.

— Із Бомбея літали до Варанасі — найстарішого міста країни, що стоїть на річці Ганг, — розповідає 26-річна Олена. — Річка дуже брудна, а вода в ній жовта.

Індуси вважають священними і річку, і місто. Вони вірять: якщо людина перед смертю побувала у Варанасі — її душа позбулася всіх гріхів.

— Душа померлого у Варанасі попадає в рай, — переказує Олена тамтешні вірування. — Тому багаті індуси, які відчули час смерті, приїжджають туди. А душа варанасійців після смерті автоматично забезпечена всіма благами.

На березі Гангу стоять будинки. Маркови спершу думали, що то покинуті помешкання. Місцеві пояснили, що там помирають заможні люди. Поховання на Гангу коштує близько $5 тис.

Його проводять за давнім ритуалом. Тіло померлого кладуть на ноші й обмотують кольоровою тканиною. Воно має пролежати на березі цілий день. Наступного дня опускають у воду, де має плавати ще добу.

— Ти йдеш по вулиці, праворуч ресторанчики, магазини із сувенірами та одягом, а ліворуч, на березі та у річці, тіла, замотані в яскраву тканину. Як цукерочки, — додає Олена. — Спочатку ми ніяковіли, коли це бачили. Потім звикли.

Біля води граються діти. Вони можуть підійти, напитися з річки та побігти гратися далі. Індуси вірять, що вода в Гангу свята і не зашкодить. Діти виглядають здоровими.

Завершується поховання погребальним вогнищем. На березі складають великі в"язанки дров  2 на 2 м та спалюють тіла.

Зараз ви читаєте новину «Померти на березі Гангу коштує 5 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі