Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 18:15

Пам"ятник Леніну й Сталіну стоїть у психіатричній лікарні

Автор: фото: Ірина ПУСТИННІКОВА
  Цей пам’ятник стоїть у селі Череш Сторожинецького району Чернівецької області. Його перевезли сюди з обласного центру після розвінчання культу особи Сталіна
Цей пам’ятник стоїть у селі Череш Сторожинецького району Чернівецької області. Його перевезли сюди з обласного центру після розвінчання культу особи Сталіна

"Я не підозрював, що вони ще стоять!" — каже львівський бізнесмен Ігор. Він у справах часто буває у Хмельницькій області. Здивований, що в подільських селах стоять пам"ятники Леніну. За Збручем, на захід від Хмельниччини, такого не побачиш.

У Череші Сторожинецького району Чернівецької області є пам"ятник Сталіну і Леніну. Село розташоване біля підніжжя Буковинських Карпат на кордоні з Румунією. Там живе понад тисячу людей. Від зупинки крокуємо через міст над річкою Малий Серет. Пройшовши кілометр, упираємося в білий паркан. За ним — двоповерховий корпус радянської епохи, що зрісся зі старим панським маєтком романтичного стилю. На будівлі чотири кутові башти, великі вікна, декоративна ліпнина.

Ворота зачинені. Йдемо до кінця паркану — там прохідна без охоронців. У колишньому маєтку тепер геріатричний заклад для психоневрологічно хворих. Літні чоловіки в поношених піджаках і черевиках лежать на газонах. Дехто сидить на лавках. На подвір"ї монумент: Ілліч присів і дивиться на Сталіна. Той стоїть поруч із листком паперу в руці, згорнутим у трубочку.

1945 року в центральному міському парку (нині ім. Шевченка) Чернівців установили скульптурну групу "Ленін і Сталін" роботи Олександра Топчієва. Після ХХ з"їзду КПРС розвінчали культ особи Сталіна. І монумент із обласного центру відправили до Череша.

У Сторожинецькій райраді до пам"ятника ставляться як до гіпсового оленя, що стоїть неподалік. Кажуть: така собі скульптурка. Квітів до статуй не покладають. Аби знести монумент, потрібні кошти. Їх немає.

У райцентрі Корець на Рівненщині до гіпсового тулуба Ілліча приєднали голову Тараса Шевченка. Кобзар стоїть в одязі, що стане популярним за півстоліття по його смерті. А в Оринині Кам"янець-Подільського району Хмельниччини 2006-го невідомі місцевому Леніну відпиляли голову. Без неї пам"ятник простояв рік. Монумент викликав ажіотаж у туристів, які їхали до Кам"янця-Подільського. Потім залишки скульптури демонтували.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Леніну й Сталіну стоїть у психіатричній лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути