четвер, 27 березня 2008 17:17

Над могилою Дорошенка Пушкін радив звести каплицю

— Могила гетьмана? Тут? — 20-річний Сергій, студент Московського авіаційного інституту думає, що ми "конкретно" заблукали, якщо шукаємо в Підмосков"ї якісь українські сліди.

Сергій відпочиває в санаторії-профілакторії вузу в селі Ярополець Волоколамського району Московської області. Наприкінці XVII ст. воно було вотчиною гетьмана Петра Дорошенка. Від санаторію до його могили — метрів зо 100. Тільки 1999-го над кам"яною плитою з"явилася нова каплиця. На могилі напівстертий напис: "Лета 7206 ноября в 9 день преставился раб божий гетман войска Запорожского Петр Дорофеев сын Дорошенко а поживе от рождества своего 71 год и положен бысть в сем месте".

Петро Дорошенко (1627–1698) походив із Чигирина. Гетьманську булаву отримав 1665 року. Україну саме перекроювали держави-сусідки: Річ Посполита, Московія й Оттоманська Порта. Дорошенко ставить на султана і програє. Потім була ганебна присяга на вірність царю восени 1675-го в Чигирині. Звання в"ятського воєводи й заслання до Московії. Борець за Україну "від Перемишля до Путивля" закінчив свої роки в російській глибинці. Село Ярополець цар Олексій Михайлович використовував як звіринець для царських полювань. За наказом царівни Софії, його віддали колишньому гетьману — замість грошового "жалованія". Петро Дорошенко мав трьох дружин і п"ятеро дітей. Його остання жінка, Агафія Єропкіна, була московкою. У Ярополці Дорошенко помер через 15 років.

Поховали гетьмана із булавою, вкритою коштовностями

Місцеві на початку XX ст. переказували легенди про "з козаків барина". Нібито поховали гетьмана із вкритою коштовностями булавою. Може, тому могилу й пограбували.

1740-го частину маєтку успадкувала онука гетьмана Катерина, після шлюбу — Загрязька. У селі в 1750–1760 роках зводять палац і розбивають парк. Нині там розташований санаторій для студентів МАІ. 1825-го ця частина Яропольця дістається Гончаровим — тестям Олександра Пушкіна. Його дружина Наталія була правнучкою Петра Дорошенка. Кажуть, нібито Пушкін, коли 1833-го навідався до своєї тещі, радив "почистити скрізь та капличку зробити". Її збудували лише 1844-го. А 1953 року розібрали.

Окрім палацу, донині із другої половини XVIII ст. збереглися червона брама з цегли, огорожа з башточками, неоготичний будинок над річкою Ламою, кінний двір, будинок управляючого та каретник.

Щоб дістатися до Яропольця, на 119 км Новоризького шосе треба повернути праворуч, біля вказівника Р108. Або електричкою до Волоколамська і ще 16 км автобусом. Вартість проживання в санаторії із триразовим харчуванням — близько $40 на добу.

Зараз ви читаєте новину «Над могилою Дорошенка Пушкін радив звести каплицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі