вівторок, 06 травня 2008 14:28

На вулиці Золотій селилася празька богема

Автор: фото із сімейного архіву Анни ПИЛИПЕНКО
  Анна Пилипенко кинула до іконостаса в Костниці дріб’язок. Дівчина не боїться повернутися сюди ще раз. Кістки померлих від чуми у XIII столітті продезінфікували монахи
Анна Пилипенко кинула до іконостаса в Костниці дріб’язок. Дівчина не боїться повернутися сюди ще раз. Кістки померлих від чуми у XIII столітті продезінфікували монахи

19-річна Анна Пилипенко побувала з подругою в Чехії. Путівку купувала за 1050 грн. Із Києва до Чехії їхали добу без зупинок. Поселилися у готелі "Комфорт" за 7 км від центру Праги. У місто добиралися трамваєм за 30 хв.

— Нам запропонували екскурсію у Вишеград, це район Праги, — розказує Анна. — Радили відвідати замки і Золоту вулицю. Вона недалеко від собору святого Віта.

На Золотій розташовані десять невеликих одноповерхових будинків. У них немає каналізації. Воду жителі набирали з фонтана. Вулицю заснували оборонці фортечних мурів — сторожани. Потім тут жили алхіміки, вони намагалися знайти рецепт золота. Тому вулицю назвали Золотою. Пізніше на вуличку почали з"їжджатися митці й художники, певний час жив Франц Кафка. Місце назвали богемним.

Усі будинки на вулиці кольорові: персикові, жовті, коралові, рожеві. Той, у якому жив Кафка, блакитного кольору. Черепиця на дахах червона, оранжева і коричнева. Будинки збудовані в ряд, мають спільну стіну. У кожному по два віконця. Усередині дві кімнати, передпокій і спальня. У будинках нині продають сувеніри. В оселі Кафки на стіні висить його портрет із бронзи. Туристам показують речі та книжки письменника.

Воду жителі набирали з фонтана

— У Празі на кожному кроці продають глінтвейн, він коштує якихось вісім гривень, — усміхаючись каже Анна. — Причому погода й так була сонячна, а температура сягала 19 градусів тепла. Грітися не довелося.

Другого дня туристів повезли у курортне містечко Карлові Вари за 164 км від Праги.  Тут 12 термальних джерел. Екскурсія тривала весь день. Її вартість 20 євро.

— Як бонус ми відвідали завод, де роблять чеську лікувальну настоянку бехеровку, — згадує Пилипенко. — Давали її дегустувати. Мені до душі припала класична із сиропом з чорної смородини.

Пляшка бехеровки залежно від об"єму коштує 30–60 грн.

— Нам мало було екскурсії, — продовжує Анна.

— Тому ми з подружкою викроїли часинку і канатно-крісельною дорогою піднялися на найвищу точку Карлових Варів. Там пообідали в затишному ресторанчику. Взяли собі чеський суп, його подають у хлібині. Поласували смаженим сиром з чорничним варенням. Усе це смачно і недорого. Ми вже до вечора їсти не хотіли.

У церкві Костниці іконостас зроблений із кісток

Дорогою додому туристів везуть у Костницю. То церква у районі Седлиця містечка Кутна Гора. Усередині храм викладено людськими кістками. Це останки загиблих від чуми. Обабіч іконостаса — складені пірамідами черепи і кістки. Щоб фотографуватися в церкві, сплачують кілька крон.
Люстру склали з усіх кісток скелета. Над іконостасом висить кістяний родинний герб чеського роду Шварценберків.
— Багато людей бояться в церкву заходити, там надто важка енергетика, але нам не було страшно, — сміється дівчина. — Хоча декому в приміщенні боліла голова.
На згадку про Костницю купують сувенірний пластмасовий череп. Його ціна приблизно 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «На вулиці Золотій селилася празька богема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі