вівторок, 17 липня 2007 17:31

Місце в кімнаті з телевізором і санвузлом коштує від 50 гривень за добу

Автор: фото: Оксана РЯБЧУН
  У Затоці Одеської області справжня пахлава — це рідкість. Татари там не живуть. Іван Власенко готує солодощі за кримським рецептом — він 24 роки прожив на півострові. Каже, для хрусткості жінка додає ложку горілки. На голові у нього подарунок друзів — спр
У Затоці Одеської області справжня пахлава — це рідкість. Татари там не живуть. Іван Власенко готує солодощі за кримським рецептом — він 24 роки прожив на півострові. Каже, для хрусткості жінка додає ложку горілки. На голові у нього подарунок друзів — спр

У Затоку під Одесою найдешевше їхати електричкою. Вона відправляється з Вінниці о 23.50 і прибуває в Одесу о 6 ранку. За другий клас із окремими м"якими кріслами треба заплатити 25 грн. Але заснути там важко. Усю ніч горить яскраве світло і пасажири ходять туди-сюди.  Біля вокзалу стоять маршрутки до Затоки. За годину дороги беруть 10 грн. Селище тягнеться уздовж піщаної коси на 10 км. З одного боку вулиці порослий очеретом Дністровський лиман, з іншого — затока Чорного моря, густо обліплена базами.

На автовокзалі в центрі селища Затока о 7-й ранку чатують жінки з табличками "Сдам". Пропонують кімнати у пансіонатах і в людей. У них можна розпитати про ціни.

Господарі за добу просять 35–45 грн із людини. Душ і туалет — у дворі. Від 50 грн коштує місце в кімнаті з телевізором і санвузлом. На запитання про гарячу воду, господарі завжди схвально кивають головою. Але треба питати, як вони її гріють, бойлером чи в баку на сонці. Бо тепла вода в бакові — ще не значить гаряча. Вимити пісок і сіль з довгого волосся важко.

— Нашо воно вимиватися тими шампунями. Тут до нас професор медицини приїжджав із Києва, то він принципіально не змивав сіль, це ж мінерали, — переконує мене столяр Степанович із бази "Галченок".

Жінка з 7-річною дитиною поруч іронічно коситься в його бік. На цій базі в душі тільки холодна вода.

В оплату часто включають харчування. На базі "Галченок" за добу із людини беруть щонайменше 70 грн. Із них — 30 грн — триразове харчування. На обід борщ, м"ясні завиванці в омлеті, каша, кілька скибочок помідора і склянка води. Чоловікам хочеться поїсти ситніше. Бо уранці багато відпочивальників сплять і на оплачений сніданок о 8.00 не приходять. Вечерю о 19.00 часто пропускають через екскурсії.

Найпопулярніші поїздки — в дельфінарій і на ринок "7 кілометр"

На питання, яка база найкрутіша, місцеві кивають у бік "Сонячної". Триповерхова споруда відсвічує фіолетовими тонованими вікнами. Навпроти неї — будівля басейну і ресторан, де по суботах іде шоу "Камеді клаб. Одеса стайл". Двомісний номер коштує від 500 грн за добу. Торгівці додають, що на сусідній "Трембіті" ті самі умови за 300 грн із лишком, але сам будинок не такий новий. У загорожі там походжають два павичі, у альтанці біля дитмайданчика живуть папуги.

У кафе комплексні сніданки з двох смажених яєць та сосиски з соком коштують від 12 грн. Обіди з борщем, тюфтелями до рису і салатом — від 15 грн.

Відпочивальники із Затоки везуть вино. Біля бази "Рута" є фірмовий магазин винзаводу села Шабо. Вина там по 12 грн за пляшку. Продавець рекомендує брати експортний варіант — марочні по 22 грн. Каже, що в Україні їх рідко побачиш.

Капітан катамарана "Алые паруса" під час екскурсії по лиману з гордістю нахвалював виноградники у Шабо, висаджені французькими і швейцарськими поселенцями.

— Але кажуть, що молдавські вина краще беруть, хоч вони й дорожчі за шабські, — кидаю йому.

— Да, я тоже больше молдавские люблю, — зізнається стишеним голосом.

Серед найпопулярніших екскурсій — поїздка в дельфінарій і на ринок "7 кілометр".

Найекзотичніша забава — двічі на місяць у фортеці Білгород-Дністровська влаштовують театралізований штурм військом турецького султана і поєдинки лицарів. На пляжах пропонують поїздку з екскурсоводом у фортецю за 45 грн. У центрі Затоки — до 35 грн.

Скільки коштують розваги у Затоці

1 грн — постріл з арбалета у фортеці Білгород-Дністровська
12 грн — дитячий атракціон "Лавочка", що крутиться по колу
25 грн — поїздка на ринок "7 кілометр", виїзд о 5.45 ранку
30 грн — екскурсія на катамарані "Алые паруса" по лиману до Цареградських воріт із виходом у відкрите море
70 грн — поїздка у дельфінарій або аквапарк
110 грн — екскурсія на завод Шабських вин із дегустацією
160 грн — поїздка у Вилково, українську Венецію на річці Дунай

Зараз ви читаєте новину «Місце в кімнаті з телевізором і санвузлом коштує від 50 гривень за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі