четвер, 13 листопада 2008 20:12

Мазепа й Петро I побували в Раю

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Директор Бережанського будинку творчості школярів Зіна Токарська біля кількасотлітніх сосен у парку села Рай на Тернопільщині
Директор Бережанського будинку творчості школярів Зіна Токарська біля кількасотлітніх сосен у парку села Рай на Тернопільщині

Парк у селі Рай Бережанського району на Тернопільщині називають другою Софіївкою. За 2 км від райцентру збереглися три штучні озерця і 700-річний дуб Богдана Хмельницького.

— Кажуть, архітектори, які будували уманську Софіївку, приїхали в наше село на запрошення графа Олександра Потоцького, — розповідає завідувач початкової школи Надія Раєвська, 55 років. — Біля палацу зробили озерця, фонтан, поставили скульптури Адама і Єви. Насипали острівець кохання і звели місток через джерело.
Перший власник землі граф Сенявський у XVII ст. збудував мисливську палату. Шляхта часто з"їжджалася сюди на полювання. Тоді й з"явилися перші поселення селян.
— Подейкують, Сенявський прогулювався садом із нареченою. Оскільки він був Адам, а вона звалася Євою — вирішили місцевість назвати Раєм. Ця історія записана в книзі "Ля Полонь", яку видали в Парижі 1880-го. Проте насправді у графа не було дружини з таким іменем, — зазначає Раєвська.
Раями в добу Київської Русі називали заміські княжі двори в місцях із гарною рослинністю.
1707 року в мисливській палаті Сенявського гостювали цар Петро І та гетьман Іван Мазепа.
— За переказами, на маєток несподівано напали. Гості змушені були тікати через підземний хід до Бережан. Нині ніхто не може сказати, де був цей тунель. Є відомості про бібліотеку, де зберігалися рукописи ХІІІ століття, хроніки роду та Острозька Біблія. А парк збудували для правнучки Сенявського, Олександри, що вийшла заміж за Потоцького.
У саду росте дуб Богдана Хмельницького. Він має обхват стовбура понад 7 м. Дерево вважають другим після запорізького.
— Розповідають, що Хмельницький відпочивав під ним, — говорить директор будинку творчості школярів 57-річна Зіна Токарська. Кілька років тому жінка видала фотоальбом "Мій бережанський рай".
Коли 1939 року прийшла радянська влада, палац відкрили для селян. Люди повиносили дорогі меблі, зірвали паркет.
— У палаці Потоцького був дитбудинок, садок, табір відпочинку. Нині діє притулок для неповносправних дітей, — каже Токарська. — Будинок почав осідати, з"явився грибок на стінах. Довелося довго змивати його і провітрювати. Зате діти були задоволені.

Як добратися

Із тернопільського автовокзалу до райцентру Бережани автобуси ходять кожні 30 хв. Дорога займає 1,5 год. Із бережанської станції до Раю автобуси відправляються о 6.10 та 8.10. Квиток коштує 85 коп. Можна ще їхати від пожежної частини в центрі міста о 14.00 та 18.00. Вартість квитка — 1 грн.

Зараз ви читаєте новину «Мазепа й Петро I побували в Раю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі