вівторок, 22 січня 2008 15:12

Кататися на схилах Тростяну дешевше в будні

Автор: фото: Дмитро ГАМАШ
  Сніг на схилах у Славському, що на Львівщині, лежить до квітня. Година навчання інструктора на горі Високий Верх коштує 100 гривень. Лижі та сноуборди можна взяти напрокат біля вокзалу чи на базах відпочинку
Сніг на схилах у Славському, що на Львівщині, лежить до квітня. Година навчання інструктора на горі Високий Верх коштує 100 гривень. Лижі та сноуборди можна взяти напрокат біля вокзалу чи на базах відпочинку

Після зимових свят у Славському Сколівського району Львівської обл. поменшало лижників і сноубордистів. Туроператори знизили ціни.

— Зменшився ажіотаж, — розповідає 42-річний Василь. Чоловік приватним уазиком підвозить відпочивальників до баз і гірських витягів на горах Тростян та Високий Верх. Прізвища не називає — працює нелегально. Із туриста бере по 15 грн за 6–8 км. — Ще два тижні тому треба було з годину стояти до витягу, а зараз за 15 хвилин черга розсмоктується.

На гірськолижних комплексах Славського після свят зменшили ціни на денні абонементи для дорослих. На "Динамо-Тростяні" катання з 9.00 до 16.00 у будні коштує 60 грн, на "Захарі Беркуті"— 70. Дітей пускають на гору за півціни.

Зате в суботу зранку відвідувачів гірськолижного курорту удвічі більше. У вихідні та святкові вартість денних абонементів на "Динамо-Тростяні" зростає до 100 грн, на "Захарі Беркуті" — до 120.

— Зараз популярніший вікендовий варіант — приїхати в суботу, покататися, переночувати і наступного дня просто з гірки на вокзал, — пояснює таксист.

Уазик — найпоширеніше автотаксі Славського. Перепад висот сягає 500 м, тому без потужної машини на дорозі не обійтися. Відпочивальників Василь підбирає біля пунктів прокату спорядження поблизу залізничної станції.

— Люди рідко зі своєю "снарягою" приїжджають — мало хто хоче лижі, палиці, черевики тягнути кількасот кілометрів, — ділиться спостереженнями Василь. — Як забираєш їх із гори, то такі бувають потомлені, що забувають спорядження в багажнику. Сезон починається наприкінці листопада і триває до початку квітня, доки сніг на схилах лежить.

Вулички поблизу залізничного вокзалу рясніють вивісками "Прокат лиж". Їх оренда разом із черевиками для дорослих коштує 40–50 грн на добу, дитячих — 25–30, сноуборд видають за 50–65 грн. Спорядження напрокат можна взяти і на базах відпочинку.

За 15 хвилин черга розсмоктується

Новачкам радять ставати на лижі на комплексах "Політехнік", "ФМІ". "Середнякам" підійде "Варшава". Для упевнених і вправніших — Високий Верх і Тростян.

На базі відпочинку "Захар Беркут" киянка Валентина Оплешко, 42 роки, за 25 грн купує оглядовий квиток на найдовшу в Україні "канатку", яка вивозить туристів на гору Високий Верх (1242 м). Зі "спорядження" у неї лише невелика торбинка з пляшкою коньяку.

— Я учора на лижі ставати пробувала — більше не хочу, — каже Валентина. — А на горі і без лиж гарно.

Квитки на крісельну дорогу продають з 9.00 до 16.00. Підйом триває 24–45 хв. Бугельні витяги працюють до 16.30. До шостої вечора вниз спускають останнього відпочивальника.

Перекусити канапками, шашликом і гарячим чаєм на горі можна в колибі "Писана криниця" на станції підсаджування та в кафе "Високий верх" на верхній станції канатної дороги. У котеджі "Файно" дорогою на Волосянку можна переночувати за 60 грн з особи.

— Ми також готуємо сніданки та вечері для постояльців: канапки, каші з м"ясом, салати. За це додатково платять 50 гривень, — каже Роман Паленичка, 56 років.

Проживання у двомісному номері з двома сніданками в готелі "Захар Беркут" обійдеться у 370 грн. Номер "люкс" — у 600. Бувальці кажуть, що за економ-варіант відпочинку у вихідні віддасте 500 грн.

Зараз ви читаєте новину «Кататися на схилах Тростяну дешевше в будні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі