четвер, 13 грудня 2012 00:00

Іспанських свиней поять солодкою водою

Перед Різдвом та до Дня святого Валентина іспанці закуповують хамон — сиров'ялений свинячий окіст.

— Його продають у спеціальних крамничках. Люди беруть цілі стегна. Роблять з ним салати, супи, їдять із динею, морозивом і медом, — розповідає ужгородець 31-річний Сергій Гвоздяк.

Я бував в Іспанії кілька разів, — додає. — Один раз — зимою. Заходжу в бар у Мадриді. Бармен глянув на мене задубілого, не питаючи налив хересу і накрив келих листочками хамону.

Групу з України возили на ферму за 20 хв. від міста Меріда.

— Маленькі чорні свині пасуться в дубовому гаю. Побачили наш автобус і побігли за ним, як собаки. Одна намагалася вкусити автобус за крило. Інших свиней тримають у загорожі. Нам пояснили, що тварин відгодовують для різних видів хамону. Одні пасуться, їдять жолуді. Тим, що в загорожі, дають зерно.

Туристів завели у льох — хамонерію. Стеля і стіни завішані свинячими ногами в панчохах.

— Перед нами на стіл поставили окіст. Господар знімає шкіру та жир. Нарізає тонкі, прозорі листки м'яса. Дає покуштувати кілька сортів. Одне м'ясо з присмаком горіхів. Інший сорт здається пересоленим. Гід розказав, що це м'ясо з Андалузії. Христофор Колумб брав його в плавання до Америки. Дали й солодкого м'яса. Свиней перед забиттям поїли водою з цукром. Хамон ми запивали червоним вином. Треба їсти лише свіжозрізаним, з льоху. Після холодильника втрачає смак.

Сергій купив найдешевший хамон, по 39 євро/кг. М'ясо жорсткіше за дорогі сорти. Роблять зі свинини, що привозять з Угорщини.

За дегустацію в хамонеріях платять по 80-150 євро.

Зараз ви читаєте новину «Іспанських свиней поять солодкою водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі