вівторок, 08 липня 2008 16:50

Індійські молодята знайомляться на весіллі

Автор: фото: Юлія КОСИНСЬКА
  Першого дня весілля в індійському місті Агра наречений одягає обраниці вінок із живих квітів. Індуси порівнюють звичай із європейським одяганням обручок
Першого дня весілля в індійському місті Агра наречений одягає обраниці вінок із живих квітів. Індуси порівнюють звичай із європейським одяганням обручок

Під час подорожі до Індії кілька українців побували в місті Агра. Північне місто відоме завдяки Тадж Махалу. Кажуть, мавзолей особливо гарний у місячному світлі.

Ми домовилися з моторикшею (водієм триколісного мотоцикла з кабінкою для пасажирів. — "ГПУ"), що він повезе нас нічним містом.

На одній з вулиць біля входу до ресторану лунає музика й людно. Водій пояснює, що то індійське весілля, пропонує під"їхати ближче.

Вхід до ресторану прикрашений гірляндами з живих квітів. Ними оздоблена також збруя коня, на якому сидить наречений. Голову хлопця вкриває шовковий тюрбан із коштовностями. Нам пояснили, що саме відбувається торг за наречену.

Гід Дарміндра, 26 років, розповідає, що батьки нареченої мають заплатити майбутньому зятеві викуп. "Як правило, дружина в індійській родині не працює, присвячує себе рідним, — пояснював провідник, — тому ці гроші зовсім не зайві. Мої батьки сплатили за сестру 20 тисяч доларів. Крім того, подарували багато коштовних прикрас".

Торг триває хвилин 20. Після кожного раунду перемовин свати тиснули одне одному руки, поруч б"ють в барабани й мерехтять спалахи фотокамер. Гості починають поволі заходити до зали. Жінки вбрані в розкішні сарі, чоловіки одягли національні однострої — штани й сорочки за коліно.

Несподівано на нас накинули гірлянди із живих квітів. Очевидно, прийняли за гостей. Ми заходимо до ресторану. Його інтер"єр нагадує кінозалу із заквітчаною сценою посередині. Гості жваво обмінюються новинами. Нам пояснють, що на весілля з"їжджаються всі члени великої родини. Було видно, що зібралося товариство вищої касти. На жінках виблискують коштовності. У сусідній кімнаті відбувається частування — подають вегетаріанські страви. Через надмір спецій усі наїдки гострі. Індуси їдять руками. Пальцями беруть навіть рис і салати. Із напоїв подали воду й каву. Спиртного на індійських весіллях не вживають.

Брат нареченої обсипає подружжя рисом

Тітка нареченого, 47-річна Ашварія, розповідає нам, що в Індії пару для своєї дитини обирають батьки. Юнак і дівчина до весілля не знайомі з судженими.

Перед весіллям індійським жінкам розмальовують руки розчином хни. Малюнок схожий на татуювання. За кілька тижнів він стає блідим і зникає. На лоб між бровами дівчині наносять велику червону цятку — бінді. Вона означає, що жінка заміжня.

Наречений сидить сумний під сценою, молодої ще не було. Ми вирішуємо сфотографувати мить зустрічі майбутнього подружжя.

Наречену принесли до сцени на руках і відкрили обличчя дівчини для жениха. Вона усміхається. Жених залишається сумним. По тому молодята почали накидати одне на одного вінки із живих квітів. Індуси пояснили, що це ніби обмінятися обручками.

Молодята фотографуються на згадку з родичами, приймають подарунки і вітання. Далі почалися танці. Нас також запрошують приєднатися й навчають кількох рухів індійського танцю.

Весільна церемонія в індусів триває щонайменше три дні.

Другого дня молодята проходять випробування вогнем. Під час обряду брамін (людина, яка належить до вищої касти в Індії. — ГПУ) читає "Веди", а наречені дають одне одному сім обіцянок. Чоловік, зокрема, має заприсягтися, що не гратиме в азартні ігри. По сім обіцянок дають і батьки молодят. Потім брат нареченої обсипає подружжя рисом. Пара обходить сім разів довкола вогню. Після цього їх вважають чоловіком і дружиною. Офіційно реєструвати шлюб не обов"язково. Свідоцтво про одруження необхідне лише для виїзду за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Індійські молодята знайомляться на весіллі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі